Athen-børsen har falt 12,7 prosent siden valget

På fredag kommer EU på besøk.

MÅ SVARE: På fredag kommer lederen for EUs finansministre på besøk til nyvalgt statsminister Alexis Tsipras (t.h). Her sammen med preseidenten i EU-parlamentet Martin Schulz.
Publisert:

Etter brakvalget til Alexis Tsipras og hans venstreradikale parti Syriza forrige søndag, har markedet svart med å sende Athen-børsen rett ned. Fra mandag til torsdag har børsen slanket seg 106,83 poeng, tilsvarende en nedtur på 12,7 prosent.

De siste 12 månedene har børsen falt 37,22 prosent.

Børsen var en periode ned 15 prosent, men har reddet seg noe opp etter torsdagens handel, med en oppgang på 3,16 prosent.

Tsipras har varslet stans i privatiseringen av statlige selskaper. Det har ført til at kursen i en rekke statelige selskaper har falt kraftig. Den storstilte privatiseringen har vært et krav fra kreditorene til Hellas.

I tillegg har Tsipras varslet at han vil ansette flere tusen av offentlige ansatte som har mistet jobben som følge av finanskrisen, og skru opp lønninger og pensjoner til det samme nivået de var på før den økonomiske krisen kom.

Landet har lånt 240 milliarder euro fra EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF). Syriza gikk til valg med løfte om å reforhandle vilkårene på lånene.

Les også

Grekerne tar valgløfter på forskudd: Unnlater å betale skatt

Besøk fra EU

Fredag får Tsipras sitt første møte med eurosonen, når den nederlandske finansministeren Jeroen Dijsselbloem, da som leder for eurosonens finansministre, møter statsministeren og hans finansminister Yanis Varoufakis.

Kilder i EU sier til Financial Times (krever innlogging) at Dijsselbloem ikke har noe mandat til å åpne forhandlinger med den nye regjeringen, men at besøket er mer for å få et klarere bilde av hvor Tsipras står.

– Foreløpig har vi ingen idé – kun offentlige uttalelser om deres prinsipper, sier en kilde i EU til avisen.

Tsipras har offentlig gått ut og krevd at minst en tredel av gjelden slettes. Den greske statsgjelden passerte i fjor 175 prosent av BNP.

EU, ESB og IMF møtte mandag finansministrene i Frankrike og Tyskland, for å prøve å finne en felles linje i forhandlingene med grekerne.

Ifølge lekkasjene fra møtet, skal de være klare til å lette litt på kravene, så lenge grekerne fortsetter å gjennomføre de vesentligste reformkravene.

Les også

Sjeføkonom: Derfor må Hellas fortsette å kutte

Må hoste opp milliarder

Hellas har en rekke låneforfall de må ta hånd om i 2015, uten at det finnes penger. Allerede i februar forfaller lån til IMF på 2,1 milliarder euro. Landet trenger mellom 6 og 15 milliarder euro i nye lån i løpet av året, for å kunne betale sine regninger raskt.

IMF, EU og ESB har lovet Hellas ytterligere lån på 7,2 milliarder euro, men har holdt tilbake pengene fordi de ikke var fornøyd med fremdriften i reformarbeidet i den greske økonomien.

Les også

Obama lover å samarbeide med Tsipras

Les også

EU forlenger sanksjonene

Les også

- Staten er korrumpert

Publisert:
Gå til e24.no