12.079 kroner fikk Bipper-Silje til å true med å flytte

«Pensjonistskatt» fikk Bipper-gründeren til å rase mot formuesskatt.

FJORÅRETS GRÜNDERKVINNE: Silje Vallestad fikk i 2011 heder og pris for sin gründervirksomhet.
Publisert: Publisert:

I vår meldte Silje Vallestad seg på i debatten om formuesskatten.

Hun var så forarget over at hun må betale formuesskatt av aksjene i selskapet hun har grunnlagt, at hun truet med å flytte fra landet.

- Jeg har nettopp skjønt denne formuesskatten selv, og jeg tror ikke Ola Nordmann tenker så mye på hva denne skatten egentlig er. Jeg trodde det var en skatt for de rikeste som hadde masse penger på bok. Men nå har den blitt veldig reell for meg, og enda mer reell blir den neste år, sa Vallestad til E24 i mai.

Hun ga sitt intervju etter at NHO og Rederiforbund hadde utarbeidet en rapport om det de mener er uheldige virkninger av formuesskatten.

I en kommentar på Facebook skrev hun selv:

«Hva formueskatten min blir vet jeg ikke sikkert enda, men er ganske sikker på at den bikker et par hundre tusen. Et par hundre tusen som må ut av lommen cash etter at vanlig inntektskatt er betalt. Hvor i alle dager skal jeg få tak i de pengene?»

I intervjuet med E24 modererte Vallestad seg, og la til at skattesmellen også var utløst av at hun hadde fått en premie på en million kroner fra Innovasjon Norge som hun måtte betale skatt på.

Nå er skattelistene for 2011 offentliggjort og de viser to ting:

  • At Silje Vallestad neppe måtte skatte av premien fra Innovasjon Norge.
  • Hva Silje Vallestad måtte ut med i formuesskatt.

Mest inntektsskatt

Skattelistene viser nemlig at Bipper-gründeren betalte 268.406 kroner i skatt. Det alt vesentlige av dette var inntektsskatt. Hun skattet av en alminnelig inntekt på 673.244 kroner.

Vallestads skattbare formue kom opp i 1.098.074 kroner. Det betyr at formuesskatten hennes utgjør 12.079 kroner.

12.079 kroner utgjør noe mer enn hva den typiske formuesskattebetaler må ut med. SSBs ligningsundersøkelse basert på 2010-tallene viser at fire av seks av de som betaler formuesskatt betaler mindre enn 10.000 kroner.

En enslig pensjonist med en gjeldfri bolig med en markedsverdi på tre millioner kroner og en million kroner i banken, betaler omtrent det samme som Vallestad.

- Å selge mine aksjer i selskapet jeg har bygget opp er den eneste muligheten jeg har for å dekke den skattesmellen jeg får i år som følge av skatt på potensiell formue samt skatt på prisen som «Årets Gründerkvinne», jeg må altså selge meg ned i selskapet jeg bygger opp for å dekke en potensiell formue jeg er med på å skape, sa hun til E24 i vår.

Medvirker ikke

Vallestad har ikke villet medvirke til denne artikkelen.

Hun har derfor ikke svart på om hvor stor ligningsverdien av hennes aksjer i Bipper var i 2011-ligningen eller hvor mye hun tror aksjene vil bli verdsatt til i 2012-ligningen.

Skattetallene som ble offentliggjort i oktober indikerer at hun kan ha sluppet å skatte av premien fra Innovasjon Norge.

Vallestad viktigste argument mot formuesskatten i vår var at selskaper som Bipper kan bli høyt verdsatt i aksjemarkedet lenge før selskapet har råd til å betale utbytte.

Da vil gründere risikere at de blir hardt skattet selv om de ikke har inntekter som står i forhold til skattebelastningen, mener hun.

Les også: Bipper-gründer vurderer å flagge ut på grunn av formuesskatten

Publisert:
Gå til e24.no