Giske avviser styrepress i Telenor

Næringsministeren avviser utidig press mot nominasjonskomiteen i Telenor.

AVVISER PRESS: Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) avviser i et brev til Stortinget at det har forekommet noe unormalt press om hvem som skulle velges til Telenors styre.
Publisert: Publisert:

Den 22. oktober ble det kjent at næringsministeren skal ha prøvd å presse nominasjonskomiteen i Telenor til å gi sin venn Tore Sandvik en plass i styret til telegiganten. Avsløringen kom gjennom en reportasje på TV 2.

Dette skal ha skjedd etter at nominasjonskomiteen hadde avsluttet sitt arbeid i april og før innkallingen til generalforsamlingen kom den 26. april.

Stortingets kontrollkomité ville vite hva som egentlig skjedde. Tirsdag kom svaret.

Enstemmige komiteer

I brevet skriver Giske at Næringsdepartementet utøver sin innflytelse over hvem som blir valgt til styreverv og andre posisjoner gjennom sine representanter i nominasjonskomiteen. Dette skal også ha skjedd i Telenor-saken.

Dermed avviser Giske at han eller departementet skal ha prøvd å presse nominasjonskomiteen direkte.

Ifølge statsråden er det fritt frem å komme med innspill helt frem til nominasjonskomiteen har offentliggjort sin innstilling, selv om komiteen har avsluttet sitt arbeid.

Giske viser i tillegg til at det ikke har vært noen dissenser fra nominasjonskomiteen i Telenor de siste fire årene.

Innspill eller press?

Nominasjonskomiteen i Telenor ha nektet å godta Tore Sandvik til styret til tross for Giskes press, ifølge TV 2. Komiteen skal ha ment at Sandvik ikke hadde tilstrekkelig kompetanse, og at han og Giske hadde et for nært forhold.

Næringsministeren avviser at det har vært noe press fra hans side, og sier at han kun har kommet med innspill.

I brevet spurte komiteen Giske om han forstår at slike innspill kan oppfattes som press. I tillegg vil komiteen vite hvordan Giske forsikret seg om at innspillet ikke skulle bli oppfattet som et krav.

Giske fikk ikke viljen sin om en styreplass for Tore Sandvik. Men Giske ga seg ikke. Nå var det nemlig tidligere Arbeiderparti-statsråd Hallvard Bakke som skulle inn i styret.

Ifølge TV 2 skal nominasjonskomiteen motvillig ha gått med på å gi Bakke et styreverv.

Fikk ikke styreplass

Tore O. Sandvik fikk aldri styreplass i Telenor, men endte til slutt opp med en plass i Telenors bedriftsforsamling der han sitter i dag.

Næringsministeren har så langt hverken villet bekrefte eller avkrefte om det var han som foreslo Tore O. Sandvik til styrevervet i Telenor.

Giske forklarer det med at vurderinger rundt enkeltpersoner er interne prosesser i departementet som han ikke ønsker å kommentere.

Krangel på Stortinget

Avsløringene rundt Tore O. Sandvik og styrevervet i Telenor fikk Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité til å sende et brev med fire spørsmål til Giske.

- Dette blir en gylden anledning for Trond Giske å avklare fakta i saken. Jeg mener det er viktig at slike saker ikke blir hengende for lenge i luften, sa Anders Anundsen, lederen i komiteen til E24 da.

Det er ikke første gangen at Giske mottar et brev fra de folkevalgte. Etter avsløringene i Entra-saken i høst, sendte komiteen den 9. oktober ut et brev med fem spørsmål til Giske.

APs Martin Kolberg

Les også: Dette er Entra-saken

Brevet om avsløringen i Telenor ville derimot ikke regjeringspartiene være med på. Det første brevet om Giskes håndtering av Entra-saken stilte en enstemmig komité seg bak. Med Telenor-brevet måtte opposisjonen bruke flertallsmakten de har i kontrollkomiteen for å få det gjennom.

– Flertallet i komiteen har nå sendt et brev med en rekke spørsmål om interne forhold i departementet, og det kan vi ikke stille oss bak, sa Arbeiderpartiets Martin Kolberg i komiteen til NRK etter at brevet ble sendt.

Stortingets kontrollkomité avholder et møte tirsdag ettermiddag hvor Giskes svarbrev skal drøftes.

Les også

Siv Jensen mener Giske er nær korrupsjonLundteigen: – Kampanje mot GiskeTV 2: - Giskes departement presset inn LO-lederen i Kongsberg-styretGiskes Entra-svar imponerer ikke AnundsenEntra-saken: Fem spørsmål de ikke vil svare påOpprydding i Entra-styret: - Må være en nedtur for Giske

Publisert:
Gå til e24.no