Eiendomsbransjen advarer om nordmenns gjeldsvekst

Nordmenns store gjeldsvekst gjør at selv små rentehopp kan få store konsekvenser i boligmarkedet, advarer eiendomsbransjen.

- MER SÅRBARE: Eiendomsbransjen advarer nå om at nordmenns store gjeldsvekst gjør oss svært sårbare for små renteendringer. bildet er fra vinduet til en eiendomsegler i Oslo i juni.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Så langt i år bruker den typiske førstegangsetablereren 21 prosent av netto lønn på renteutgifter, viser eiendomsbransjens boligbarometer.

Barometeret ble lagt frem mandag sammen med boligprisene for september.

Med kun et lite rentehopp vil denne gruppen plutselig bruke godt over 30 prosent av lønnen på renter advarer bransjen, og viser til at det er i krisetider man ser slike nivåer.

- Går renten opp til seks prosent, fra dagens nivå rundt fire, når man en rentebelastning som er nær rekord i et 20-års perspektiv, sier Leif J. Laugen, nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff).

- Seks prosent rente er et normalisert nivå, og vi har hatt perioder med langt høyere rentenivå i Norge, påpeker Laugen.

- Man er blitt mer sårbar

Man må tilbake til finanskrisen i 2008 eller de dårlige tidene i 2002 før man finner en rentebelastning over 30 prosent.

- Rundt 2002 var rentebelastningen historisk høy. Da var det dårlige økonomiske utsikter både i Norge og utlandet. Da lå man opp mot 35 prosent rentebelastning for enslige, nyetablerte, forteller Laugen.

Det er gjeldsveksten som ifølge bransjen gjør at nordmenn er mye mer sårbare for selv mindre renteøkninger.

- Det har blitt mye mer følsomt for renteendringer siden folk tar opp mye mer gjeld i kroner og øre, sier Laugen, og peker på at gjeldsnivået nordmenn sitter på er historisk høyt både i nasjonal og internasjonal sammenheng.

- Hvis rentenivået stiger to prosentpoeng når du en smerteterskel som gjør at man får en god del flere boliger som må selges med litt tvang. Det gir en selvforsterkende effekt i boligmarkedet i andre segmenter, sier Laugen.

Strengere krav

For å dempe noe av det høyeste prispresset har Finanstilsynet innført nye krav til hvor mye egenkapital boligkjøpere må bidra med. De nye kravene sier at boligkjøper må stille med minst 15 prosent egenkapital. Mange har kritisert regelendringen fordi den hever terskelen for de som skal inn på boligmarkedet.

- SMERTETERSKEL: Nestleder Leif J. Laugen i Eff mener man når en smerteterskel for de enslige og nyetablerte boligkjøperne hvis renten stiger til seks prosent.

- Det er en del som ikke kommer inn i boligmarkedet på grunn av dette. Men det er hele hensikten fra Finanstilsynet, fordi man ikke får en for stor prisvekst i dette segmentet, sier Laugen.

Nestlederen i Eff mener det ideelle hadde vært om man hadde brukt renten for å kontrollere pris- og gjeldsvekst fordi det ikke bare ville rammet de nyetablerte.

- Renten er jo prisen på kreditt. Kredittveksten ligger på en syv til åtte prosent i året for lønnsmottagere. Den burde jo ikke være høyere enn lønnsveksten, sier Laugen.

- Vil spre seg som ringer i vannet

Bransjen mener kategorien «ungt par» og «etablert par» står langt sterkere enn de enslige førstegangsetablererne.

- Par som kan dele renteutgiftene, stiller mye mer robust og har en langt større margin å gå på hvis rentene stiger, sier Laugen.

Han advarer like vel om at disse gruppene også vil bli rammet hvis rentenivået og gjelden tvinger de som befinner seg i de lavere segmentene til å selge.

- En høy rente vil først ramme de rimeligere boligene, men det vil spre seg som ringer i vannet. For når prisene faller der vil ikke de med større boliger få solgt for samme pris, sier Laugen.

- Vi så jo mange som kjøpte dyrt i 1987, og da tok det hele ti år før de fikk solgt for samme pris som de kjøpte for, sier han.

Les også

- Vi trenger en boligminsterForeldre kjøper bolig der skolene er bestLO krever mer sosial boligpolitikk- Borettslagsleiligheter 10 prosent dyrere på ett årHøyre og SV sier nei til boligskatt

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Finanstilsynets stresstest viser en sårbar økonomi: – Vi håper dette går bra

  2. Stadig dyrere for single å bo

  3. Meglere bekymret fornytt hopp i boligprisene

  4. – For tidlig å si at faren er over

  5. - Det er betydelig luft i boligmarkedet