Regjeringen strammer inn oljepengebruken

I statsbudsjettet for neste år brukes under 3 prosent av oljefondet, og pengebruken ligger dermed godt under hva handlingsregelen tillater.

VAKTBYTTE: Jens Stoltenberg (Ap) går snart av, og overlater stafettpinnen til Erna Solberg (H) - men først skal han legge fram sitt statsbudsjett. Her fra partilederdebatten i Stortinget på valgnatta.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Mens oljefondet kryper opp mot 5.000 milliarder kroner, strammer regjeringen inn bruken av pengene.

Når neste års statsbudsjett legges fram neste mandag, vil oljepengebruken ligge på i underkant av 3 prosent, bekrefter statsminister Jens Stoltenberg til NRK.

Les også: Forhandlingene går mot slutten

Handlingsregelen sier at Norge over tid skal bruke avkastningen av fondet, som er forventet å være 4 prosent.

– Men i år er vi er redde for at det skal være for stor fart i økonomien. Der det er lav arbeidsledighet og fare for økende rente, skal vi bruke mindre. Derfor vil dette budsjettet bruke klart mindre enn handlingsregelen, sier Stoltenberg.

– Det gjør vi fordi det er riktig ut fra en vurdering av hva norsk økonomi tåler, og det er i tråd med hva regjeringen har gjort de siste årene, hvor vi har ligget klart under den forventede avkastningen, sier han.

Les også: Sp vil samarbeide med Erna og Siv om hjertesaker

Som kjent er ny blåblå-regjering på vei inn. Hvor store endringer det er praktisk mulig for dem å gjøre på den utgående Stoltenberg-regjeringens siste budsjett, er et åpent spørsmål.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Regjeringen vil bruke 135 milliarder oljekroner

  2. Dette er handlingsregelen

  3. Slik vil han stagge Siv Jensens oljepengebruk

  4. Frp-ere vil ha tydelig stempel på budsjettet

  5. Johnsen advarer de blåblå:- Uansvarlig å brukefire prosent nå