– Ekstremt dyrt og vanskelig å forlate eurosonen

IMF-sjefen Christine Lagarde advarer mot konsekvensene hvis Hellas sier farvel til euroen.

Sjefen for Det internasjonale pengefondet, Christine Lagarde, insisterer på at Hellas må fortsette å stramme inn og holde avtalene som sikrer landet økonomisk krisehjelp.
Publisert: Publisert:

– Det ville vært ekstremt dyrt og vanskelig, og ikke bare for Hellas, sa Lagarde i et intervju med nederlandsk TV torsdag.

Sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF) insisterer på at grekerne må holde avtalene som sikrer landet økonomisk krisehjelp. På den måten vil de vise at de virkelig ønsker å beholde euroen.

Lagarde minner om at et flertall i den greske befolkningen ønsker å bli værende i eurosonen. Likevel har IMF vært nødt til å gjøre forberedelser i tilfelle den økonomiske krisen og konflikten med EU utløser et valutaskifte.

– Uansett hvilken jobb du har, så må du forberede deg på det verste og håpe på det beste. Vi håper så absolutt på det beste, sier Lagarde.

Muligheten for et gresk farvel til euroen var inntil nylig et tabubelagt tema som de fleste toppolitikere nektet å diskutere. Men den siste uken har både europeiske politikere og sentralbanksjefer snakket åpent om at Hellas kan tre ut av valutasamarbeidet.

IMFs søsterorganisasjon, Verdensbanken, advarer mot smitteeffekten av en gresk «exit» fra eurosonen.

– Det viktigste spørsmålet dreier seg ikke om Hellas, men om Spania og Italia. Hvis Hellas forlater eurosonen, kan ringvirkningene bli svært skadelige. De vil kunne minne om konkursen til investeringsbanken Lehman Brothers i 2008 og spre panikk i de globale finansmarkedene, mener Verdensbankens sjef Robert Zoellick.

Les også:

Publisert: