FLYPLASSEN UTVIDES: 12,5 milliarder til Gardermoen-utbygging

I 2017 skal blir Gardermoen nesten dobbelt så stor som i dag.

UTVIDER: Det blir plass til 17 nye fly når den nye piren på Gardermoen står ferdig i 2017.
Publisert:

Styret i Avinor, som eier Oslo Lufthavn Gardermoen, vedtok onsdag å bygge ut flyplassen.

Utbyggingen er estimert til å koste 12,5 milliarder kroner, og skal være ferdig til 2017.

- Hvis trafikken øker som prognosene viser, vil det bli veldig trangt de siste årene før det står ferdig. Så vi ville helst hatt det klart før, sier Avinors konserndirektør Petter Johannessen til E24.

Planen er å bygge en ny pir som skal stå vertikalt, i nord-sør-retning, på det nåværende terminalbygget. Både utenriks- og innenrikspassasjerer skal bruke utstikkeren, som får 17 nye flyoppstillingsplasser.

I tillegg blir ankomst- og avgangshallen utvidet i vestlig retning. Det kommer en ny bagasjehall og 34 nye innsjekkingsskranker.

LES OGSÅ:

Bygges i to steg

Totalt skal det bygges 117.000 nye kvadratmeter. I dag rommer Oslo Lufthavn 148.000 kvadratmeter med boltreplass.

- Utbyggingen vil skje stegvis der de første to årene vil bli brukt til endringer i taksebaner og flyoppstillingsplasser. Etterpå starter arbeidet med selve terminalbygget, som vil ta omtrent tre år, forteller Johannessen.

Også SAS ser frem til å få en større lufthavn.

- Vi deler gleden over dette med norsk luftfart. Utbyggingen har stor betydning for OSL, ikke bare for flyplassen, men for rutenettet i hele landet og i forhold til de andre skandinaviske hovedflyplassene, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS Norge, til E24.

Han sier SAS er fornøyd med Gardermoen i dag, men at oppgradering er nødvendig.

- Lufthavnen legger til rette for punktlighet i verdensklasse. Men vi ser at trafikkveksen gir utfordringer for flyselskap og passasjerer, noe som gjør utbygging påkrevd, sier han.

Som da hovedterminalen ble bygget er det Oslo-baserte Narud Stokke Wiig Arkitekter og Planleggere AS som har utformet utvidelsen av piren, terminalbygget og bagasjehallen.

"Utvidelsen representerer en videreutvikling av norsk byggeskikk, med utstrakt bruk av naturmaterialer og med enkle og nøkterne løsninger," skriver Oslo Lufthavn på sine nettsider.

LES OGSÅ:

Kapasiteten sprengt

Bakgrunnen for vedtaket er at Gardermoen med 19 millioner passasjerer i året begynner å nærme seg trafikkmengden flyplassen opprinnelig var dimensjonert for.

- Dette er veldig viktig for flyplassen med tanke på de prognosene vi har for årene fremover. Vi er nær full kapasitet i dag, sier Johannessen.

Samferdselsdepartementet ga grønt lys til utbyggingen 21. desember i fjor.

- Hvis vi ikke hadde lagt til rette for dette, ville Gardermoen i løpet av få år måttet avvise både fly og passasjerer, sa samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa til VG da.

Oslo Lufthavn, Gardermoen overtok som Norges største flyplass etter den gamle Oslo Lufthavn, Fornebu, da den var ferdigstilt i 1998.

LES OGSÅ:

Planlegger for mer

Med den vedtatte utbyggingen vil Gardermoen kunne håndtere opp til 28 millioner passasjerer i året.

Avinor har også planer om en ytterligere utbygging for å kunne ta imot så mange som 35 millioner passasjerer i året. Det krever imidlertid en egen godkjennelse fra regjeringen.

"35 millioner passasjerer per år er vurdert å være den maksimale trafikkmengden dagens to rullebaner kan håndtere," skriver Avinor.

Les også:

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert: