Vurderer tiltak mot forbrukslån

Regjeringen vurderer tiltak knyttet til markedsføringen av forbrukslån, og vil legge frem sine anbefalinger om kort tid, sier finansminister Siv Jensen til E24.

VURDERER TILTAK: Regjeringen vil snart legge frem sine anbefalinger for hvordan veksten i forbrukslån skal håndteres, sier finansminister Siv Jensen. Tre departementer er involvert i arbeidet.
Publisert: Publisert:

Det har kommet mange advarsler om veksten innen forbrukslån.

Blant dem som har advart er Forbrukerrådet og DNB-sjef Rune Bjerke.

I år kommer det trolig et gjeldsregister som gir bankene oversikt over folks samlede gjeld, men regjeringen vurderer også ytterligere tiltak.

– Vi vil komme til å komme med våre anbefalinger på det i løpet av ikke så veldig lenge, sier finansminister Siv Jensen til E24.

En utredning regjeringen har bestilt fra den danske juristen Tanja Jørgensen konkluderer med at direkte markedsføring av forbrukslån kan forbys, og at det også kan forbys å markedsføre forbrukslån som oppfordrer til «uansvarlig låneopptak».

Andre forslag som regjeringen har fått på bordet går ut på å sette et rentetak eller kreve at bankene betaler en høyere premie for innskuddsgarantien i Bankenes sikringsfond.

Les også

Tvangsinnkreving av gjeld har eksplodert

Jensen har tidligere sagt til E24 at hun vil vurdere ytterligere tiltak rettet mot forbrukslån. Så langt har hun ikke kommet med konkrete forslag, men hun lover at ideene ikke er lagt på hyllen.

– På ingen som helst måte. Jeg mener det er viktig å gjøre vurderinger av utviklingen på forbrukslånssiden, og da handler det om flere forhold, kanskje først og fremst knyttet til markedsføring. Men det kommer vi tilbake til, sier hun.

Arbeidet med å vurdere tiltak knyttet til forbrukslån pågår både i Justisdepartementet, Barne- og Likestillingsdepartementet og Finansdepartementet, sier Jensen.

Les også: Anbefaler å skjerpe inn markedsføringen av forbrukslån

– Gjeldsregister rundt hjørnet

Ifølge Finanstilsynet er forbruksgjelden i Norge på omkring 100 milliarder kroner, det vil si rundt tre prosent av de drøyt 3.000 milliardene norske husholdninger skylder.

Regjeringen planlegger å opprette et gjeldsregister allerede i høst, noe som gir bankene bedre oversikt over hvor mye du skylder totalt når du søker om lån.

Les også

Tordner mot bankens «ville» renter: – Klipp kortet i to!

– Barne- og likestillingsministeren er nå rett rundt hjørnet med å legge frem gjeldsregisteret for Stortinget, sier Jensen.

Ifølge regjeringen er Norge et av kun seks land i Europa som ikke har gjeldsopplysninger tilgjengelig når banker gjør en kredittvurdering.

Alle andre europeiske land, unntatt Luxembourg og Malta, registrerer og utveksler også opplysninger om mislighold og konkurs.

Les også: Kan få gjeldsregister til høsten

Tilbud om to millioner

I høst påviste E24 at det er enkelt å skaffe seg forbrukslån hos en rekke ulike aktører samtidig, uten at det avsløres.

Les også

Slik fikk E24 to mill. i forbrukslån på fire dager

For å undersøke hvor enkelt det er å få forbrukslån tok E24s journalist opp så mye lån som mulig på kort tid. E24 fikk tilbud om rundt to millioner kroner i usikret lån med en gjennomsnittsrente på 20,6 prosent.

Ifølge Forbrukerrådet bruker tilbyderne av forbrukslån stort sett bare kredittinformasjonsbyråer, mens bankene krever å få se ligninger og lønnsslipper før de gir boliglån. Rådet mener at et gjeldsregister ikke er nok til å stoppe veksten.

– Det er en nødvendig brikke i det store bildet, men det hjelper ikke om aktørene ikke bruker det. For oss har det vært et viktig poeng at alle er nødt til å bruke det, og la det bli førende for om man gir lån eller ikke, sa fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, til E24 i høst.

Han mente også at markedsføringen av forbrukslån må bli sunnere.

– Det må reguleres før «the shit hits the fan», sa han.

Støttes av Norges Bank

Mens boliglånsrenten har falt, er renten på forbrukslån skyhøy. Stadig økende opptak av forbrukslån gjør at 12 prosent av husholdningenes renteutgifter går til å betjene forbrukslån, fra 5 prosent i 2008. Norges Bank har derfor ønsket et gjeldsregister velkommen.

– Vi syns det er gode nyheter at det foreligger et forslag om gjeldsregister, sa visesentralbanksjef Jon Nicolaisen til E24 i høst.

Publisert: