Kina nekter nye børsnoteringer

Kinesiske myndigheter innstiller nye børsnoteringer og setter opp et eget stabiliseringsfond i et forsøk på å snu aksjeraset på kinesiske børser.

VIRKEMIDLER: Kinesiske myndigheter tar i bruk flere virkemidler i et forsøk på å stoppe nedgangen i det kinesiske aksjemarkedet.
  • Mathias Klingenberg
Publisert: Publisert:

Kinesiske myndigheter gir rødt lys til nye børsnoteringer.

Analytikere estimerer at de planlagte børsnoteringene kan tiltrekke seg 645 milliarder dollar, skriver Wall Street Journal. Disse noteringene blir nå satt på vent.

Samtidig setter kinesiske myndigheter opp et eget stabiliseringsfond for aksjemarkedet.

Grepene er de siste av mange virkemidler kinesiske myndigheter har tatt i bruk for å forsøke å bremse de fallende kinesiske børsene.

Siden toppnoteringen 12. juni har Shanghai-børsen falt med rundt 30 prosent. Det tilsvarer en verdi på nesten 3000 milliarder dollar, skriver The Guardian. Fallet kom etter at børsindeksen mer enn doblet seg på bare syv måneder.

Undersøker markedsmanipulering

Myndighetene har blant annet kuttet renten flere ganger, lettet restriksjonene på margin-lån og kuttet avgiften på aksjehandel. Det kinesiske aksjemarkedet har likevel fortsatt å falle. I tillegg har Shanghai-børsen de siste ukene vært svært volatil.

Natt til fredag sa kinesiske myndigheter at de undersøker mulig markedsmanipulering i forbindelse med de store børsbevegelsene.

– Vi ser at kinesiske myndigheter gjennomgående de siste ukene har forsøkt å guide markedet til å ta det med ro. Jeg tolker de siste uttalelsene dit hen, sa Ole André Kjennerud, Asia-økonom i DNB Markets, til E24 da.

Varigheten usikker

Det er usikkert hvor lenge børsnoteringsnekten vil vare. Tidligere perioder med noteringsnekt har vart fra tre til 14 måneder. Forrige gang Kina nektet nye selskaper børsnotering var i 2012.

Les også

Kina kutter renten for fjerde gang på ett år

Les også

Clinton til verbalt angrep mot Iran og Kina

Les også

– Kan se frisører som er gjort om til meglerhus

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Økonom om kinesiske myndigheters manipulasjonsmelding: – Patetisk

  2. Kinas myndigheter knyter igjen pengesekken: Børsene faller igjen

  3. Over 90 millioner kinesere eier aksjer

  4. Kina-banker «redder» Kina-børsene

  5. Dårligste industritall fra Kina på tre år sender ned børsene