HAR ØKSA KLAR: Nøler ikke med å stenge mer

Hydro stenger ned aluminiumsproduksjonen i høyt tempo, og mer vil komme om ikke markedet bedrer seg.

SISTE MED GJENGEN: - Jeg vil takke for et godt samarbeid, sa Eivind Reiten til de fremmøtte da han for siste gang presenterte Hydros resultater.
Publisert:

Avtroppende konsernsjef Eivind Reiten i Hydro har ikke nølt med å kutte aluminiumsprouksjonen etter det kraftige prisfallet de seneste månedene, og vil ikke vente lenge med å redusere ytterligere.

- Det er viktig med handlekraft, besluttsomhet og gjennomføringskraft for å kutte ned der produksjonskostnadene overstiger inntekene, sier Reiten på onsdagens presentasjon av resultatet for fjerde kvartal i fjor.

Les også: Milliardtap for Hydro

- Ekstremt

Hittil har Hydro stengt ned 23 prosent av sin aluminiumsproduksjon. Søderberg-ovnene på Karmøy og Neuss i Tyskland er fabrikkene som har tatt den store støyten så langt.

Disse anleggene hadde kostnader på cirka 2500 dollar per tonn aluminium noe som er langt over dagens pris på drøyt 1400 dollar. Så sent som på sensommeren i fjor var aluminiumsprisen rundt 2600 dollar per tonn.

- Tempoet i markedet er ekstremt, og da må tempoet i produksjonskuttene være ekstremt der kostnadene ikke samsvarer med inntektene, sier Reiten.

Hydro er langt i fra alene om å kutte aluminiumsproduksjon. Samlet har industrien kuttet produksjonen med 6,7 millioner tonn, men hvis man legger forbruket i januar til grunn kan det blir mer.

- Gitt at forbruket holder seg som i januar ut året, vil det være en overproduksjon på 2 millioner tonn. Det kan presse frem ytterligere produksjonskutt i industrien, sier Reiten.

Reiten tør ikke spå når markedet kan snu.

- Det blir rent gjettverk. Vi følger markedet tett hver eneste uke, sier Reiten.

Fallende kostander

Trøsten for Reiten og hans etterfølger Svein Richard Brandtzæg er at kostnadene faller siden en rekke innsatsfaktorer er blitt billigere.

- Men akkurat på kort sikt vil vi dra med oss høye kostander fordi mye er bundet opp i kontrakter, sier Reiten.

Han kan love at Hydro vil gjøre det selskapet kan for å forhandle ned priser ved neste runde med kontrakstforhandlinger.

Reddes av Qatar

Reiten mener at Hydro står bedre rustet enn de fleste konkurrentene til å møte tøffere tider. Den dyreste aluminiumsproduksjonen er stengt ned, og langt billigere kapasitet fra Qatalum-fabrikken i Qatar er på vei inn om et drøyt år.

- Qatalum er i godt gjenge og blir veldig viktig. Det er viktigere enn noengang å ha lavkostproduksjon, sier Reiten.

På Qatalum-fabrikken kommer Hydro til å kunne produsere aluminium for anslagsvis 1600 dollar per tonn.

Når Reiten går av 30. mars vil smelteverket i Qatar være omtrent 75 prosent ferdig. Det blir altså Brandtzægs jobb å føre prosjektet i havn.

- Vi føler at risikoen i prosjektet er avtagende blant annet fordi presset fra underleverandørene avtar. Nå er det mange som er glade for at de har arbeid. Men vi har veldig stor respekt for jobben, selv om jeg med et smil i munnviken sier at sjarmøretappen gjenstår, sier Reiten.

Hydro-aksjen faller snaut 3 prosent i kjølvannet av resultatet i for fjerde kvartal.

Følg Hydro-aksjen med E24 Børs.

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om