GIR STATOIL HODEBRY: Chavez vil ha oljefelt gratis

Hugo Chavez truer med å overta Orinoco-feltet i Venezuela uten å betale kompensasjon.

Publisert:

Venezuelas er i ferd med å nasjonalisere oljeindustrien i landet, og som den del av president Hugo Chavez' sosialistiske prosjekt skal statsoljeselskapet PDVSA ta kontrollen over alle oljeinstallasjonene ved Orinoco-elven første 1. mai.

Flere nyheter på E24.

Trusler

Chavez har hele tiden sagt at oljeselskapene som må gi fra seg eierandeler i det lovende Orinoco-feltet, skal bli kompensert. Nå kommer det nye signaler.

Oljeminister Rafael Ramirez uttalte tirsdag at det ikke er sikkert at alle de utenlandske selskapene vil få kompensasjon, skriver Reuters.

- Vi snakker sammen. Det er kontinuerlige diskusjoner med alle partene. Vi får se om det blir kompensasjon, for i noen tilfeller er det ikke sikkert at det blir kompensasjon, uttalte Ramirez i forbindelse med en energikonferanse på Margarita tirsdag, ifølge Reuters.

Venezuela er et av de viktigste satsingsområdene for Statoil

OSE

STL

utenfor Norge, og selskapet har 15 prosent eierandel i Sincor-feltet. Hos Statoil er de som vanlig lite lystne til å kommentere forholdet til Chavez og hans menn.

- Vi har den samme dialogen med myndighetene i Venezuela som vi har hatt, sier Statoils kommunikasjonsdirektør Ola Morten Aanestad til E24.

Følg Statoil på Børs24.

Investert 100 mrd.

Orinoco-feltene er et av de mest lovende oljefeltene i verden. I dag er det oljeselskapene BP, Exxon Mobil, Chevron, ConocoPhillips, Total og Statoil som opererer disse feltene.

Ramirex uttalte at de fleste av selskapene har sagt til villig til å bli værende som minoritetseier etter at PDVSA kommer inn. De nye samarbeidsavtalene mellom PDVSA og de utenlandske oljeselskapene skal være ferdigforhandlede 26. juni, skriver Reuters.

Oljeselskapene har investert rundt 100 milliarder kroner i Orinoco. De fire prosjektene på Orinoco er verdsatt til cirka 180 milliarder kroner, og kan produsere 600.000 fat olje per dag.

Nylig uttalte Chavez at han akter å ta med seg soldater når PDVSA skal overta oljeinstallasjonene 1. mai.

LES OGSÅ: Chavez sender soldater mot Statoil

Publisert:

Her kan du lese mer om