– Vi er enig i at å slå av lyset på badet ikke vil gi de største bidragene til frigitt elektrisitet. Det store potensialet for energieffektivisering og frigjøring av elektrisitet i bygningsmassen er knyttet til oppvarming, skriver kronikkforfatteren.

Ruud, Vidar / NTB scanpix
Vindkraft i Norge

Det er et stort potensial for energi-effektivisering i bygningsmassen!

Sintef-forsker svarer etter at E24s redaktør skrev om vindkraft og elektrifisering.

 • Nina Holck Sandberg
  Nina Holck Sandberg
  Seniorforsker Sintef Community
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Gard L. Michalsen skriver i ukeslutt 30. august om behovet for vindkraftutbygging for å elektrifisere sektorer som fortsatt er avhengig av fossil energi i Norge.

I det store bildet har han mye rett i det, spesielt hvis vi ser på Europa som ett energimarked. I en vurdering av alternative måter å frigjøre elektrisitet hevder imidlertid Michalsen at energieffektivisering «…er vel og bra. Men det hjelper simpelthen ikke å slå av lyset på badet for å elektrifisere hele fastlands-Norge.»

Dette kan ikke stå uimotsagt. Vår forskning viser at det er potensial for å frigjøre 29 terrawattimer elektrisitet ved omfattende energieffektivisering av bygningsmassen mot 2050. Dette utgjør mer enn halvparten av det økte behovet for elektrisitet som ifølge Statnett trengs for å elektrifisere sektorer som transport og industri.

Husker du denne? Historisk lave strømpriser i Norge

Vi er enig i at å slå av lyset på badet ikke vil gi de største bidragene til frigitt elektrisitet. Det store potensialet for energieffektivisering og frigjøring av elektrisitet i bygningsmassen er knyttet til oppvarming. Ved energieffektivisering av bygningsmassen kan bygningene fortsatt ha samme behagelige innetemperatur og samtidig spare energi til oppvarming.

Det meste av dagens bygningsmasse vil fortsatt være i bruk i 2050. Det er et stort potensial for å spare energi og frigjøre elektrisitet hvis de eksisterende byggene oppgraderes. I vår analyse har vi sett på mulighetene for energisparing ved å velge de beste tilgjengelige løsningene når bygninger likevel skal rehabiliteres på grunn av behov for vedlikehold. I tillegg spares energi ved å stille strenge krav til energieffektivitet i nybygg.

Les også: Strømprodusentene rammes av lave strømpriser

Det vil nok være behov for både vindkraft, opprustning av vannkraft og energieffektivisering av bygningsmassen for å nå målene om elektrifisering av Norge og Europa. Spørsmålet er hvilket omfang det skal være for de ulike tiltakene. For å finne de løsningene som er best for Norge på lang sikt, må det gjøres en helhetlig vurdering av kostnader, potensialet for produksjon eller frigjøring av elektrisitet, og andre hensyn som motstand mot vindkraftutbygging.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Vindkraft i Norge
 2. Vindkraft
 3. Elektrifisering
 4. Energi
 5. Energipolitikk
 6. Energiforbruk
 7. Elektrisitet

Flere artikler

 1. Mer skatt til kommunen vil gi lokal støtte til vindkraft

 2. Flere partier positive til Motvind-forslag

 3. Vi må lytte til motstand, men ikke glemme realitetene: Norge blir ikke grønt uten vindkraft

 4. Kritiserer regjeringens melding om vindkraft: Motvind Norge krever energikommisjon

 5. – Det har til tider vært en hard tone