SV vil skrote omstridt elbilavgift – bilorganisasjoner jubler

SV vil skrote flere forslag fra regjeringen som vil gjøre det dyrere med elbiler. Nå heies partiet fram i budsjettforhandlingene av Naf og Elbilforeningen.

Bilen er nye Nio ET5, en mellomstor elbil som trolig kommer på markedet neste år. Da kommer det også nye avgifter på elbiler dersom regjeringen får viljen sin.
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Dette betyr at slaget om den omstridte vektavgiften ikke er tapt. Nå vil forhandlingene i Stortinget avgjøre om SV vinner fram, sier pressesjef Ingunn Handagard i Naf.

Hun ble svært overrasket da regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett for 2023 foreslo å innføre en ny vektavgift for alle personbiler – også elbiler.

Naf har beregnet at elektriske familiemodeller vil koste opp mot 25.000 kroner mer med denne avgiften.

– Dette bør regjeringspartiene gi seg på, fordi nå står distriktene for tur til å skaffe seg elbiler, sier Handagard.

Flere grep

SV la fram sitt alternative budsjett fredag og går i forhandlinger med regjeringen om budsjettet på mandag.

Norsk Elbilforening har merket seg flere punkter hvor SV er mer elbilvennlige enn regjeringen.

I tillegg til å skrote vektavgiften, går partiet også imot forslaget om økt firmabeskatning for elbil og økt omregistreringsavgift for elbil.

– Elbilsatsing er vellykket klimapolitikk

For øvrig foreslår SV flere grep som gjør bensin- og dieselbiler dyrere, noe som vil gjøre elbiler mer konkurransedyktige.

– Elbilsatsingen i Norge er vellykket klimapolitikk som faktisk kutter klimagassutslipp, men regjeringen satte på bremsen i sitt budsjettforslag, sier kommunikasjonssjef Unni Berge i Elbilforeningen.

I sitt forslag til statsbudsjett foreslår regjeringen også å innføre moms på elbiler som koster mer enn 500.000 kroner, men dette var ventet på forhånd. Dette kuttes ikke i SVs alternative budsjett.

Publisert: