Industriaktiviteten snur opp i oktober

Innkjøpssjefene i industrien ser litt lysere på produksjon og sysselsetting, men rapporterer fortsatt om høye innkjøpspriser og lange leveringstider.

Bildet er fra Hydro Aluminium på Karmøy.
Publisert: Publisert:

Innkjøpssjefsindeksen for norsk industri (PMI) snur opp 2,9 poeng til 53,1 poeng (sesongjustert) i oktober, ifølge DNB og Norsk forbund for innkjøp og logistikk (NIMA), som står for undersøkelsen.

– Mens PMI for september tydet på stagnasjon i industriaktiviteten, peker oktoberindeksen på videre oppgang, skriver DNB/NIMA.

Nivået i oktober er det høyeste som er målt siden juli, og godt over 50 som er skillet mellom økende eller fallende produksjon.

Til sammenligning falt svensk PMI til 46,8 poeng i oktober, og peker dermed mot fall fremover, ifølge Infront TDN Direkt.

Høyeste innkjøpspriser siden april

Høye innkjøpspriser og lang leveringstid preger fortsatt industrien. Indeksen for innkjøpspriser stiger i oktober til det høyeste siden april.

Indeksen for leverandørens leveringstid øker med 1,7 poeng til 57,6, noe som kan tyde på at industrien fortsatt må ta høyde for lange leveringstider, skriver DNB/NIMA.

I snitt stiger indeksene for produksjon, nye ordre og sysselsetting med 3,1 poeng til 53,3.

Indeksen for lager av innkjøpte varer faller derimot til sitt laveste nivå på ett år.

Les på E24+

Derfor er prisveksten fortsatt høy: – Kan ta ett til to år

Flaskehalser

Både globalt og lokalt har flaskehalser og galopperende inflasjon preget økonomiene i kjølvannet av pandemien og krigen i Ukraina.

Norge har imidlertid klart seg bedre enn de fleste av våre naboland på grunn av olje- og energiproduksjon, men er likevel påvirket av de globale hindringene i leverandørkjedene med påfølgende prishopp.

Undersøkelsen blant de norske innkjøpssjefene i industrien gir en pekepinn på hvordan det går i økonomien. Normalt svarer 85–100 bedrifter på undersøkelsen, og denne gangen er andelen 91.

Publisert:
Gå til e24.no