Yellen: – Absolutt mulighet for renteøkning i desember

For andre gang på under én måned understreket USAs sentralbanksjef Janet Yellen at hun kan sette opp renten allerede i desember.

KLAR: USAs sentralbanksjef Janet Yellen har de siste ukene vært klar på at Fed kan heve amerikanske renter allerede i desember. Dette kan dyrere dollar for nordmenn.
Publisert:

Mens Øystein Olsen og Norges Bank klør seg i hodet og diskuterer om de skal kutte den norske styringsrenten nok en gang i år, var hans amerikanske motpart Janet Yellen onsdag klar på at i USA er de svært nær å gå motsatt vei.

– Slik jeg ser det går USAs økonomi godt, sa Yellen da hun vitnet foran USAs finanskomité onsdag ettermiddag ifølge Bloomberg.

– Innenlands konsum har vokst med solid fart, og om tallene våre fortsetter å vise til vekst og fastere priser, er det absolutt en mulighet for en renteøkning i desember.

Dermed kan det gå mot renteheving i USA for første gang siden finanskrisen.

Ved forrige rentemøte understreket den amerikanske sentralbanken (Fed) at de måtte se fortsatt vekst i privat konsum og private investeringer for at de skulle heve styringsrenten vekk fra en nullrentepolitikk.

Les også

Slik påvirker rentesjefene lommeboken din

Venter på ledigheten

Forrige uke viste de ukentlige tallene for førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd at det var 260.000 nye søkere i forrige uke, en oppgang på 1.000 personer sammenlignet med uken før.

På forhånd var det ventet 265.000 søkere, ifølge estimater innhentet av nyhetsbyrået Dow Jones. Yellen har tidligere sagt at hennes mandat er å sikre amerikanske jobber, og at hun ikke vil heve renten før hun er sikker på at ledigheten er på et ønsket nivå.

– Vi venter nå at økonomien vil fortsette å vokse i et tempo som er tilstrekkelig til at vi får ytterligere forbedring i arbeidsmarkedet og at inflasjonen når vårt mål på to prosent, sier Yellen til Bloomberg.

Les også

Fed rørte ikke renten: Åpner for renteøkning i desember

Forrige uke ble det også klart at veksten i amerikansk BNP var på 1,5 prosent i tredje kvartal. Dette var 0,2 prosent lavere enn hva analytikerne på forhånd hadde ventet, men få trodde denne nedgangen ville være nok til at Fed bestemte seg for å utsette rentehevingen.

– Ved første blikk kan man tenke seg at det er litt svake tall, men jeg blir ikke skremt av dette. Det er midlertidige effekter som trekker ned, sa makrostrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til E24 i forrige uke, og viser til den negative lagereffekten.

Les også

Oljeprisen skaper problemer for Draghi

50/50

Da Fed besluttet å vente med renteheving i oktober, skrev Bloomberg at om lag 50 prosent av analytikerne nå tror på heving i løpet av året.

– Jeg tror det er gode muligheter for at Fed hever renten i desember så lenge ledigheten fortsetter å falle. Dette er det vi nå ser etter. Hun (Yellen journ.am) forsøker å holde Feds muligheter for desember åpne, sier seniorøkonom Mark Vitner i Wells Fargo Securities til Bloomberg.

Yellen var imidlertid klar på at Fed også må se en vekst i inflasjonen til målet på to prosent dersom det skal være snakk om noen renteheving. Til nå har inflasjonen i USA vært mye lavere enn forventet, men analytikerne tror prisvekten vil bedre seg i månedene som kommer.

Makroøkonom og USA-spesialist Michael Gapen i Barclays Capital sier til Bloomberg at han tror Yellen er blitt lei av å vente på at inflasjonen skal nå 2 prosent, og heller velger å tro på prognosene.

– Splittelsen i komiteen har i utgangspunktet gått ut på om de skal heve renten på bakgrunn av prognosene, eller vente til de ser at inflasjonsmålet er oppfylt. Yellens uttalelser nå viser at prognosesiden klart har vunnet denne konflikten, sier han.

Les også

Slik kan amerikansk renteheving ramme 303.000 nordmenn

Uenig

Til tross for Yellens klare tale er ikke alle overbevist om at hun faktisk vil ta faktiske grep i desember.

– Økonomien må vise ytterligere forbedring for at Yellen faktisk skal styre pengepolitisk komité mot desember-heving. De har nå gjort markedet klar over at halvingen kan komme, men nå må tallene samarbeide. Hvis ikke vil hevingen bli utsatt til starten av neste år, sier sjeføkonom Chris Rupkey i Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ til Bloomberg.

Overfor finanskomiteen understreket også Yellen at hun ikke lenger ser noen grunn til å holde rentene i USA lave.

– Om dette endrer seg, vil alle tiltak med blant annet negative renter være på bordet, sier Fed-sjefen.

Les også

Historie skapt mandag kveld: Første nullrente for den amerikanske stat

Kort tid etter Yellen hadde vitnet for finanskomiteen steg dollaren mot norske kroner og euroen. Torsdag morgen hadde veksten imidlertid dempet seg noe, men dollaren starter dagen opp 0,03 prosent mot kronen til 8,64 kroner per dollar.

Da Fed signaliserte renteheving i sommer svarte markedene med kraftige fall, nå virker Yellens advarsler å gjøre mindre inntrykk. Etter kun et lite fall, snudde børsene i Asia og avsluttet torsdagen i pluss.

Fredag kommer de viktige jobbtallene, som viser sysselsetning utenfor jordbruket i USA. Tallene vil nok kunne gi nærmere svar på om en renteøkning vil kunne komme alt i desember.

Les også

Fed rørte ikke renten: Åpner for renteøkning i desember

Les også

Eksperter: Disse landene blir truffet hardest av oljebremsen

Les også

– Blir ikke skremt av dette

Publisert: