Svakt år ga 544 milliarder i pluss for Oljefondet

Oljefondet tjente langt mindre enn sine egne referanseindekser.

PENGESJEFEN: Yngve Slyngstad er sjef for forvaltningen av Oljefondet.

Håkon Mosvold Larsen
Publisert:,

Oljefondet kunne lagt frem et langt bedre resultat for 2014.

For hvis de hadde plassert pengene i tråd med referanseindeksene fondet selv sammenligner seg med, ville avkastningen blitt langt større enn de «bare» 544 milliardene fondet endte opp med i avkastning i 2014.

Ved utgangen av 2014 var Oljefondet på 6.431 milliarder kroner. Det er en økning på 1.393 milliarder kroner i løpet av året. Totalt fikk fondet en avkastning på 7,6 prosent.

Aksjeinvesteringene kastet av seg 7,9 prosent, mens renteavkastningen ble 6,9 prosent.

Les også

Krakk kan koste Oljefondet mer enn et «statsbudsjett»: - Vi er som en supertanker, vi må bare kjøre rett gjennom stormen

Eiendomsinvesteringene, som foreløpig utgjør en meget liten del av fondet, ga en avkastning på 10,4 prosent.

Men selv om oljefond-sjef Yngve Slyngstad omtaler 2014 som et godt år for fondet, kunne det vært langt bedre.

– I 2014 var den samlede avkastningen på aksje- og renteinvesteringene 0,8 prosentpoeng lavere enn referanseindeksenes avkastning, heter det i pressemeldingen fra Oljefondet.

Det utgjør «tapt» avkastning på over 55 milliarder kroner, viser E24s utregning.

SE FREMLEGGELSEN HER! Saken fortsetter under videon fra VGTV:

I pressemeldingen forklarer oljefondet - eller Statens pensjonsfond utland - som det egentlig heter, at avviket fra referanseindeksene med at fondet hadde flere europeiske aksjer og renteinvesteringer med kortere løpetid enn referanseindeksene.

Les også

Oljefondet dumpet 49 selskaper i fjor

Sentralbanksjef Øystein Olsen sa på fredagens pressekonferanse at fjoråret ga et godt resultat, selv om avkastningen var lavere enn referanseindeksene fondet sammenlignes med.

– Fremover må vi være forberedt på at det vil være lavere avkastning, sier Olsen med henvisning at fondet nå har oppnådd en årlige realavkastning på 3,8 prosent siden oppstarten.

Snart 7.000 milliarder kroner. Se hvor stort fondet er her!

Ved utgangen av 2014 var oljefondet altså på 6.431 milliarder kroner. Av dette bidrar svekkelsen i kronekursen med 702 milliarder kroner.

Den endringen øker ikke fondets internasjonale kjøpekraft, påpekte Oljefond-sjef Yngve Slyngstad under pressekonferansen.

Les også

Solberg og Jensen risikerer å måtte be Oljefondet om penger

I tillegg til avkastningen på 544 milliarder, bidrar finansdepartementets tilførsel med 147 milliarder kroner.

Det tilsvarer statens sparing, og ligger vesentlig under gjennomsnittet for de ti siste årene som er på 249 milliarder kroner.