Holder renten uendret

Norges Bank holder renten på 1,25 prosent.

TRENGT OPP I ET HJØRNE? Sentralbanksjef Øystein Olsen og Norges Bank er trengt opp i et hjørne, mener sjeføkonom Erica Blomgren i SEB.
Publisert:

– Styringsrenten ble redusert i desember for å motvirke faren for en markert nedgang i norsk økonomi som følge av en lavere oljepris. Så langt har utslagene i realøkonomien vært relativt små, og boligprisene fortsetter å stige mye. Styringsrenten holdes derfor uendret nå, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding torsdag formiddag.

Renteavgjørelsen var i strid med de flestes økonomers spådom, og gir store utslag for kronen. Målt mot dollar styrker kronen seg fra 8,37 kroner til 8,14 kroner. Like store utslag ser vi målt mot euro, hvor prisen på en euro går fra 8,92 kroner til 8,65 kroner.

På Oslo Børs falt Hovedindeksen markant da rentedommen fra Norges Bank ble kjent.

Finansmarkedet synes tatt på sengen over Øystein Olsen og Norges Banks avgjørelse.

– Dette er skikkelig sjokkerende, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til E24.

Les også

- Skikkelig sjokkerende

I E24s Aksjelive rapporterer journalist Johann D. Sundberg fra pressekonferansen som starter hos Norges Bank klokken 10:30. Du kan lese hans observasjoner og meldinger her.

Kuttet i desember

Norges Bank kuttet renten på forrige rentemøte i desember. Da ble den satt ned fra 1,5 til 1,25 prosent.

Selv om de viktige økonomiske nøkkeldata – som arbeidsledigheten – har holdt seg oppe siden da, synes den uttalte pessimismen å ha bredt om seg samtidig som at oljeprisen har falt videre.

«Norges Bank er derfor trengt inn i et hjørne og må levere et kutt på 0,25 prosent. Av samme årsaker må sentralbanken senke rentebanen og holde døren åpen for nok et rentekutt», var sjeføkonom Erica Blomgrens analyse i forkant av rentemøtet.

Hinter om kutt neste gang

Nettopp arbeidsledigheten trekkes frem i pressemeldingen fra Norges Bank også. Hos sentralbanken vektlegges kanskje dette noe mer enn hos andre økonomer.

«Utviklingen i norsk økonomi har så langt vært om lag som ventet. Prisveksten er nær 2,5 prosent. Arbeidsledigheten har holdt seg stabil og vært litt lavere enn ventet», skriver Norges Bank.

Men sentralbanken er klar på at fremtidsutsiktene av mange oppfattes som dårligere nå enn rundt juletider. Oljeprisen har falt videre, og aktiviteten i petroleumsnæringen kan avta mer enn tidligere antatt, påpekes det av sentralbanken.

– Hvis utviklingen i økonomien fremover blir om lag som anslått, er det utsikter til at styringsrenten vil bli satt ned, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Senker rentebanen

Selv om Norges Bank ikke kuttet renten nå, indikerer banken at det kommer rentekutt senere. Bankens prognose for renteutviklingen viser lavere renteutsikter nå enn i desember.

Mens Norges Bank i desember så for seg at den norske renten ville bunne ut på 1,13 prosent i første halvår neste år, ser banken nå for seg at renten vil falle til under 1 prosent, og at den vil bruke langt mer tid på å stige igjen.

Rentebanen viser altså en dypere bunn som er strukket frem i tid.

Svenskene kuttet i går

Omtrent samtidig med at sentralbankens styre satt samlet for å diskutere det norske rentenivået, meldte den svenske Riksbanken i går at den styringsrenten senkes fra minus 0,1 prosent til minus 0,25 prosent. Det er historisk lavt for svenskene.

Les også

Svenskene kutter renten: - Dette fjerner tvilen om at Norges Bank lar renten ligge

Også i Danmark er renten for tiden historisk lav – og negativ. Fra 6. februar har danske banker med innskudd i sentralbanken ikke fått renter, men tvert imot vært nødt til å betale 0,75 prosent i rente.

Les også

Danskene vinner valutakampen

Les også

- Uansett hva Norges Bank gjør, så blir det feil

Les også

I dag kan Øystein Olsen skape rentehistorie

Les også

Sjeføkonom: – Frykter boligboble i byene

Publisert:
Gå til e24.no