Swatch-sjefen frykter en økonomisk tsunami

Sentralbanksjef Thomas Jordan rystet sveitserne da han torsdag slapp valutaen fri.

KRITISK: Nick Hayek i Swatch tror sveitsiske franc blir så dyr at det vil koste næringslivet svært dyrt.

Denis Balibouse
  • E24
Publisert:

– Jordan er ikke bare navnet på sentralbanksjefen, men også en elv ... og dagens beslutning er en tsunami ... ikke bare for eksportindustrien og for turismen, men etter hvert for hele landet, sier sjefen i den sveitsiske klokkefabrikken Nick Hayek ifølge Financial Times (FT).

30 prosent

Han er i likhet med andre sveitsiske næringslivsledere sjokkert over beslutningen om å oppheve den årelange politikken med en fast valutakurs mot euro. Da Jordan torsdag kunngjorde politikkendringen, steg prisen på en sveitsisk franc med 30 prosent.

Les også

Holdt ut i 29 dager. Derfor ga Sveits opp å forsvare sin valuta

Og med det ble altså alle sveitsiske varer veldig mye dyrere i Europa, som tar imot knappe 60 prosent av alt som produseres i Sveits.

I løpet av noen timer falt den sveitsiske franc noe tilbake, men den handles fortsatt rund 1 til 1 mot euro, mens «fastkursen» tidligere var 1,2.

Følg utviklingen i E24s aksjelive!

Sveitsiske eksportører fikk i løpet av noen timer svekket sin konkurransekraft med 10 til 12 prosent, anslår økonomen François Savary i Bank Reyal i Genève overfor FT. Men han er usikker på den endelige effekten av kursskiftet i pengepolitikken.

Skeptiske

– Hvis franc blir liggende på rundt 1,1 mot euro, er det bærekraftig. Men hvis den stiger til 0,9, blir det vanskelig. Jeg tror den vil stabilisere seg rundt 1,1 mot euro, men vi må vente og så hva som skjer de neste ukene, sier Savary.

Les også

Sjeføkonom: - Jeg har aldri sett et slikt fall

Det er ikke bare Swatch-sjefen som er uenig med sentralbanken. Også andre næringslivsledere sier de er skeptiske til beslutningen.

Likedan er det stor skepsis i fagbevegelsen. Det sveitsiske LO sier at kursendringen legger et «massivt» press på lønn og arbeidsplasser i eksportbedriftene.

Les også

Har du lån i sveitserfranc? Så mye har gjelden din økt i dag

Les også

Holdt ut i 29 dager. Derfor ga Sveits opp å forsvare sin valuta

Les også

- Det blir ikke fint når Rolex blir 20 prosent dyrere

Flere artikler

  1. Sveits gir opp å forsvare egen valuta

  2. – Banker vil tape milliarder på sveitsisk valutasjokk

  3. Han var den eneste som
    forutså franc-hoppet

  4. Annonsørinnhold

  5. Danmark presset til nytt rentekutt

  6. Den sveitsiske sentralbanken med negativ rente