Kinas import raste i september

Kinas handelsaktivitet er svakere enn ventet på importsiden.

KORT-PAUSE: Kinesiske investorer bruker børsens lunsjpause til å spille kort.
Publisert:

Importen overrasker med et kraftig fall på 17,7 prosent til 924 milliarder yuan, som tilsvarer 1.178 milliarder kroner etter dagens kurs.

September er den ellevte måneden på rad Kinas import faller. Fallet man ser på importsiden har ikke vart lenger på over seks år, ifølge Bloomberg.

Den kinesiske sentralbanken overrasket markedet tre ganger i august med å nedskrive den kinesiske valutaen yuan mot amerikanske dollar. Eksporttallene for september viser bare et mindre fall på 1,1 prosent, noe som tyder på at intensjonen om å styrke konkurransekraften ble delvis oppfylt.

Omregnet i dollar er importfallet 20,4 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor, ifølge Bloomberg beregninger. Konsensusforventningene tilsa et fall på 16 prosent. Eksporten faller 3,7 prosent, mens det var ventet et fall på 6 prosent.

Les også

Slaktet Kinas børsgrep: Nå snur han

Venter mer stimulans

Med en betydelig mindre nedgang i eksporten, ble landets handelsoverskudd nær doblet i yuan.

Totalt solgte Kina varer og tjenester til utlandet for drøyt 1.657 milliarder kroner. Resultatet er et overskudd på handelsbalansen på rundt 480 milliarder kroner, 96 prosent høyere enn for ett år siden.

– Importveksten forblir svak, noe som tyder på svekket innenlands etterspørsel. Især gjelder dette etterspørselen innen investeringer, sier økonom Yang Zhao ved Nomuyra Holdnings til Bloomberg.

Han tror Kinas bruttonasjonalprodukt vil falle til 6,7 prosent i tredje kvartal.

– Isolert sett er ikke tallene tilstrekkelig til å skape optimisme om Kina. Det virker likevel som om markedet får støtte fra forventninger om mer stimulans, etter Kinas sentralbank grep inn i går, sier seniorstrateg Masahiro Ichikawa ved Sumitomo Mitsui Asset Management til Reuters.

Det er ventet nye stimulanstiltak i løpet av oktober fra kinesiske myndigheter. Mandag forlenget myndighetene en gunstig låneordning for bankene i landet.

Les også

IMF nedjusterer globalt vekstanslag

Liten nedgang i Asia

Børsene responderte positivt på tiltaket, mens tirsdag byr på et mindre fall hos de toneangivende asiatiske indeksene.

** Hang Seng er ned 0,49 prosent.

** Shanghai-børsen er ned 0,30 prosent.

** Singapore er ned 0,73 prosent.

** Japanske Nikkei 225 er ned 1,07 prosent.

Like før klokken syv er spotprisen på nordsjøolje ned 0,02 prosent til 50,23 dollar fatet. Amerikansk lettolje handles for 47,43 dollar fatet, ned 0,08 prosent for dagen.

Les også

Slaktet Kinas børsgrep: Nå snur han

Les også

Verdensbanken kutter forventningene for Asia og Stillehavsregionen

Les også

Gikk fra 90% av markedet til 15 laks i juni

Publisert: