May til parlamentet: Utelukker ikke brexit uten avtale

Theresa May sier at hun ikke vil utelukke at Storbritannia forlater EU uten en avtale. Samtidig avviser hun en ny folkeavstemning om brexit. 

Theresa May taler i Underhuset mandag ettermiddag.
Publisert:

Storbritannias statsminister Theresa May ble sist uke påført det største nederlaget en statsminister har fått i parlamentet siden 1924. Det etter at et overveldende flertall sa nei til hennes opprinnelige brexit-plan.

Nå er statsministeren i gang med kampen for å få det britiske parlamentet med seg på planene videre i utforformingen av Storbritannias exit fra EU.

Mandag ettermiddag klokken 16.30 skulle hun legge frem sin nye, reviderte «plan B» for brexit i parlamentet, men det ble i stedet kjent at hun har behov for mer tid til å jobbe frem en avtale som får flertall i parlamentet og blir godtatt av EU.

I tillegg blir avstemningen om den nye planen utsatt til februar, som er måneden før skilsmissen skal gjennomføres.

Utelukker ikke «no deal»

I talen utelukket ikke May at Storbritannia går ut av EU uten en avtale, en såkalt «no deal»-løsning.

– Men den rette måten å gjøre det på er godta en avtale med EU, og det er det regjeringen forsøker å gjøre, sier hun i talen mandag ettermiddag.

May sier at en forlengelse av artikkel 50 kun vil utsette brexit, og at dette går i mot resultatet av folkeavstemningen. Dermed er det fortsatt mulig at Storbritannia går ut av EU 29. mars i år uten en avtale.

Det reagerer Labour-leder Jeremy Corbyn på:

– May må utelukke en «no deal» og slutte å kaste bort skattebetalernes penger på å forberede seg på et slikt utfall, sier han.

Ingen ny folkeavstemning

Muligheten for en ny folkeavstemning om brexit blir også avvist mandag ettermiddag. May sier at det vil være skadelig for tilliten til demokratiet, og at hun ikke tror det er flertall for en slik ny avstemning.

– Jeg har dype bekymringer om en andre avstemning, vår jobb er å levere resultatet av den første, sier hun.

Lite tro på Mays plan B

Det var på forhånd usikkert hvorvidt det ville komme noe nytt fra May mandag, skriver NTB.

Financial Times fastslo på forhånd at hun ikke kom til å legge frem noen detaljert «plan B», mens assisterende politisk redaktør Norman Smith i BBC advarte om at de som venter på plan B kommer til «å bli sittende på busstoppet fryktelig lenge».

Samtidig som May snakket til parlamentet om veien videre i brexit-prosessen styrket pundet seg noe. Et pund koster nå 11,05 kroner, mot 11,03 kroner før May begynte å prate, mens pundet har gått fra 1,286 til 1,289 målt i dollar.

Les også:


Stenger netthandelen – snart slutt på vareforsyning til butikkene
Nettbanktrøbbel for Nordea
Flere uromomenter for britisk økonomi enn brexit

Publisert: