Derfor dumper de Norske Skog

Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalen mener regjeringen er ansvarlig for problemene ved Norske Skogs fabrikk på Hønefoss.

KLIMAUVENNER: De er sikkert enige om mye annet, men i klimaspørsmålet har Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalen vidt forskjellig syn.
Publisert:

Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalen vil ikke bli stilt til ansvar dersom Norske Skog legger ned fabrikken på Hønefoss: De selger seg ut - og taper 350 mill.

Les også: - Min dårligste investering noensinne

Ifølge VGs opplysninger holder de den rød-grønne regjeringen ansvarlig for at det ikke har lyktes å finne nye bein å stå på for papirfabrikken på Hønefoss med 428 ansatte.

Regjeringen har ikke villet stille opp med 100 millioner kroner fra krisepakkene for å få bygd en helt ny fabrikk som skal produsere bioolje, og senere biodiesel, tilknyttet Follum-fabrikken på Hønefoss.

Forlater styret

Det ville gi Follum bedre lønnsomhet og en økt sjanse til å overleve som papirprodusent.

I går sendte Stordalen og Spetalens selskap Unionen ut børsmelding om at de vil selge sin eierpost på seks prosent i Norske Skog.

Allerede i dag vil Øystein Stray Spetalen forlate Norske Skogs styre, der han de siste månedene har vært nestleder under den nye styrelederen Eivind Reiten.

- Stordalen og Spetalen orker ikke å stå til ansvar for en ny norsk bedriftsnedleggelse, sier en kilde med inngående kjennskap til de to investorenes disposisjoner.

Politisk poker

Som VG skrev for en uke siden, kan det komme et vedtak om å legge ned Follum fabrikker allerede på styremøtet 10. juni. Det vil ikke Spetalen bli holdt medansvarlig for, ifølge VGs opplysninger.

Derfor trekker han seg øyeblikkelig fra styret.

Norske Skogs styreleder Eivind Reiten spiller nå høy politisk poker med regjeringen. For fire år siden kom Norske Skogs vedtak om å legge ned Union fabrikker midt i valgkampen.

I dialog

Det førte til løfter fra blant andre Ap-leder Jens Stoltenberg om en kraftig styrking av den offentlige verktøykassen for å hindre flere slike nedleggelser.

Nå risikerer Stoltenberg å få Follum Fabrikker i fanget fra Norske Skog.

Kommunikasjonsdirektør Tom Bratlie sier at konsernet fikk meldingen om Unionens aksjesalg i går, og tar den til etterretning.

- Er det riktig at regjeringen ikke har villet støtte en ny biodieselfabrikk tilknyttet Follum?

- Det stemmer at vi er i dialog med myndighetene om dette. Vi har sagt at dersom de stiller opp med 100 millioner kroner, er Norske Skog og de øvrige eierne i Xynergo innstilt på å investere nødvendige penger i fase en-produksjon av tilnærmet CO{30}-fri fyringsolje, og muligens senere en biodieselfabrikk, sier Bratlie til VG.

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om