May overlevde mistillitsvotering

Storbritannias sittende regjering overlevde onsdagens mistillitsvotering i Underhuset i det britiske parlamentet. Pundet holder seg i ro. 

SEIER: Dagen etter brexit-avtalens nederlag i Underhuset, kan Theresa May puste lettet ut. Hennes regjering beholder makten.

Foto: AFP
  • Vetle Forsland (Bergens Tidende)
Publisert:

Et knapt flertall av Storbritannias parlamentsmedlemmer stemte onsdag kveld for at Theresa Mays regjering skal beholde makten i en mistillitsvotering.

325 medlemmer i Underhuset stemte at de hadde fortsatt tillit til regjeringen. 306 stemte for at den sittende regjeringen burde gå av - resultatet betyr at minst 5 av Mays partifeller stemte for å felle hennes regjering, som har 330 parlamentsmedlemmer i Underhuset.

Det overrasker ikke finansmarkedene. Det britiske pundet blir på stedet hvil etter at resultatet ble offentliggjort.

Mot kronen koster pundet fortsatt like under 11 kroner, og holder seg i ro etter avstemningen.

Også mot dollaren uteblir de store prisbevegelsene i pundet.

Theresa May sa umiddelbart etter at resultatet ble klart at hun ville påbegynne diskusjoner om en alternativ brexit-plan med opposisjonen allerede i kveld.

– Jeg er glad for at Underhuset har uttrykt tillit til regjeringen i kveld. Vi vil fortsette arbeidet for å levere på det løftet vi ga folket i dette landet, etter folkeavstemningen, om å forlate EU, sa hun ifølge The Guardian.

Det tok ikke lang tid før Labour-leder Jeremy Corbyn svarte med en betingelse om at hun da må utelukke en «hard brexit», eller en EU-utmeldelse uten en avtale med EU. Liberaldemokratenes leder sier seg enig i Corbyns utsagn.

Ian Blackford, leder i det skotske nasjonalistpartiet, sa kort tid etterpå at en utsettelse av EU-utmeldelsen samt en ny folkeavstemning om brexit må være alternativer for at han skal delta i samtalene om veien videre.

– Går mot en veldig myk eller en veldig hard brexit

Nå har statsministeren fått et pusterom på fem dager før hun må orientere Underhuset om hvordan regjeringen vil gå videre med EU-utmeldelsen førstkommende mandag.

– May vil forsøke å reforhandle avtalen med EU, og det kommer ikke til å få noen spesielt stor reaksjon i markedet, fordi det allerede er ventet, tror sjeføkonom i Sparebank1 Harald Magnus Andreassen om mandagens orientering.

Etter det venter han at den sittende regjeringen vil bli mer tverrpolitisk i hennes forhandlinger, og høre med Labour om hva de ønsker å inkludere i en ny avtale.

– Dette går mot en veldig myk eller en veldig hard brexit, sier Andreassen til E24, og viser til at Labour ønsker en avtale som bevarer mye av det Storbritannia nyter av som medlem av EU i dag.

Men en slik avtale vil bli vanskelig å forhandle frem med EU - i tillegg til at det blir en utfordring også denne gangen å få avtalen godkjent i Underhuset.

– Hvis alternativet er hard brexit eller folkeavstemning, går May for en ny folkeavstemning. Ifølge dagens meningsmålinger vil britene da stemme på å bli værende i EU, forklarer han, og understreker at May selv har slått fast at hun ikke vil trekke britene fra en EU-utmeldelse.

– Det må i isåfall skje ved en folkeavstemning, sier Andreassen.

Flere artikler

  1. – Går mot en veldig myk brexit eller en veldig hard brexit

  2. – Pundet kan være 15 prosent for lavt priset i dag

  3. May gikk på nederlag – pundet bykser opp

  4. Annonsørinnhold

  5. Underhuset sa nei til Labours brexitplan

  6. May til parlamentet: Utelukker ikke brexit uten avtale