ESB avslo bønn fra verdens eldste bank

Monte dei Paschi ba om mer tid til å hente inn frisk kapital, men fikk nei fra Den europeiske sentralbanken (ESB). Det setter ytterligere press på italienske myndigheter for å komme banken til unnsetning.

PÅ VEI MOT STUPET? Monte dei Paschis har vært på randen av konkurs en rekke ganger de siste årene. Her er inngangen til den kriserammede bankens hovedkontor i Siena i Italia.

Foto: Max Rossi Reuters
  • Steinar Rostad Breivik
Publisert:

Italia ble kastet ut i en politisk krise da statsminister Matteo Renzi gikk av etter at folket sa nei til hans forslag til grunnlovsreform i forrige uke. Inntil en ny regjering er på plass, er det vanskelig for landets kriserammede banker å finne investorer.

Derfor har Italias tredje største bank Monte dei Paschi bedt om å få utsatt fristen for når redningsplanen som innebærer å hente inn 5 milliarder euro i frisk kapital, skal være i boks.

Men på et møte fredag satte ESBs tilsynsmyndighet foten ned og avslo bankens forespørsel, skriver CNBC. Sentralbanken mener den har gitt Monte dei Paschi nok tid.

Nyheten førte til at Monte dei Paschi-aksjen, som hadde steget fra morgenen av, falt med 7 prosent.

Venter på Italia

Ifølge kilder som Reuters har snakket med, mener ESB at en utsettelse vil ha lite for seg og at det er på tide at italienske myndigheter griper inn.

Sentralbanken har jobbet med Monte dei Paschis finansielle stabilitet siden 2014 da banken feilet i ESBs stresstest for første gang. Tidligere i år skjedde det igjen.

Det er ventet at italienske myndigheter vil gå inn med penger i den kriserammede banken en av de nærmeste dagene for å hindre konkurs.

Les også

Verdens eldste bank tar krisegrep – bytter gjeld mot aksjer

En statlig redningspakke rettet mot Monte dei Paschi kan føre til at Italia får europeiske konkurransemyndigheter på nakken, skriver CNBC. Det kan dessuten gi ekstra vind i seilene for Italias euroskeptiske partier, med Beppe Grillos Femstjernersbevegelse i spissen.

Tidligere denne uken skrev den italienske avisen La Stampa at Italia planlegger å be eurolandenes støttefond ESM (European Stability Mechanism) om 15 milliarder euro i lån for å redde åtte italienske banker.

ESM svarte i en uttalelse på Twitter at det ikke har kommet en forespørsel fra Italia og at «det ikke er noen diskusjoner med italienske myndigheter» om et ESM-lån.

Qatar kan bli redningen

Spania fikk i desember 2012 som det første landet innvilget lån av ESM-systemet for å rekapitalisere sine banker. Lånet den gang var på til sammen 41,3 milliarder euro, og i desember 2013 annonserte ESM at man hadde avsluttet bistandsprogrammet for spanske banker.

Les også

Håper oljesjeiker skal redde kriserammet storbank

Dersom Monte dei Paschi går under, vil det kunne ramme tusenvis av private investorer, sende sjokkbølger gjennom banksektoren og føre til en ny finanskrise i eurosonens tredje største økonomi.

Det er et stort spørsmål om investorer er villig til å spytte penger inn i rekapitaliseringsplanen til banken – spesielt om Qatars statlige investeringsfond vil gå inn med én milliard euro, slik E24 skrev mandag.

Tirsdag ble det rapportert at Monte dei Paschi hadde overbevist obligasjonseiere til å konvertere én milliard euro i gjeld til aksjer. Dette er likevel ikke nok til å redde banken.

Les også

– Potensielt ekstremt skadelig for det europeiske finanssystemet

Les også

– Italia vil be om nødlån til bankene

Les også

– Vi er i en evigvarende krise

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bank
  2. Italia

Flere artikler

  1. – Italia vil be om nødlån til bankene

  2. Skjebneuke for verdens eldste bank

  3. Verdens eldste bank i tidsnød – gjør siste forsøk på krisegrep

  4. Folkeavstemning kan bety slutten for verdens eldste bank

  5. Håper oljesjeiker skal redde kriserammet storbank