Danske Bank venter norsk renteheving i september

Sjeføkonom Frank Jullum ser nå «ganske optimistisk» på utsiktene for norsk økonomi. Til sommeren tror han vaksineringen er kommet langt nok til å gi et oppsving i økonomien, men også høyere rente. Det kan dempe boligprisveksten.

MER OPTIMISTISK: Danske Bank oppjusterer utsiktene for norsk økonomi og tror nå at Norges Bank hever renten til høsten.
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Danske Bank ser mer optimistisk på norsk økonomi etter vaksineutrullingen, og tror nå første renteheving vil komme allerede i september i år.

– Basert på at vi får vaksinert et tilstrekkelig antall til sommeren, slik at smitten går ned og restriksjoner løftes, legger vi til grunn at veksten vil ta seg opp raskere enn vi trodde tidligere, sier meglerhusets sjeføkonom Frank Jullum til E24.

Norges Bank kuttet renten med halvannet prosentpoeng våren 2020 til rekordlave null prosent. I desember fremskyndet sentralbanken renteoppgangen til første halvdel av 2022.

– I en situasjon hvor frykten for oppblussing ikke lenger er til stede, der folk kan ta beslutninger om ferie, og bedrifter kan planlegge investeringer basert på at pandemien er under kontroll, er det på tide å starte normaliseringsprosessen, sier han videre.

Jullum tror også det sterke boligmarkedet og gjeldsveksten forsterker sentralbankens ønske om å få renten tilbake til et mer normalt nivå så raskt som mulig.

Oppjusterer vekstutsikter

Danske Bank oppjusterer sitt syn på veksten i den norske fastlandsøkonomien (eks. olje og gass) til et fall på 3,3 prosent i 2020 (tidligere -3,5 prosent) og en vekst på 4,0 prosent i år (tidligere 3,7 prosent). I 2022 tror meglerhuset veksten dabber litt av igjen til 3,3 prosent.

I oktober var det sjette måned på rad med vekst i fastlandsøkonomien, men aktiviteten var fortsatt 1,5 prosent lavere enn før nedstengingen i mars, ifølge SSB. Tredje kvartal endte med en rekordhøy vekst på 5,2 prosent, etter det historisk bratte fallet på 6,0 prosent i andre kvartal.

Jullum betegner resesjonen som den mest brutale, men også den mest kortvarige vi har sett.

– I det øyeblikket vi er tilbake på normalen, så er jeg sikker på at etterspørselen vil være tilbake, for det er ikke det som er problemet. Jo sterkere nedturen blir, desto sterkere blir også oppturen.

Sjeføkonomen er derfor ikke så redd for eventuelle forsinkelser i vaksineutrullingen.

– Men den store risikoen er hvis det skjer noe permanent på vaksinefronten, for eksempel hvis det viser seg å være mindre effektivt. Da kan bildet fort se annerledes ut.

Les også

Les også: Sterk desember ga 8,7 prosents boligprisvekst i fjor

Hever boligprisprognose

Boligprisene har steget mer enn ventet i løpet av pandemien, med en vekst på over syv prosent etter bunnen i april. Rekordlave renter har vært en viktig forklaring på at folk har trosset usikkerheten.

Danske Bank tror på et fortsatt sterkt boligmarked, først og fremst på grunn av det lave tilbudet av boliger til salgs.

– Over sommeren forventer vi imidlertid at sterkere rentesignaler, kombinert med økende salg av nye boliger vil bidra til å stabilisere boligmarkedet. Da tror vi ikke at prisveksten fortsetter, slik at det ligger an til nullvekst i andre halvår, sier Jullum.

På grunn av den høye prisveksten i 2020 (som gir et solid overheng), oppjusterer Danske Bank likevel prognosen for i år til seks prosent. I 2022 anslås veksten til 3,0 prosent.

Les også

Les også: Venter sterkere krone i 2021: – Ta høyde for store svingninger

Sterkere krone

Danske Bank spår også en gradvis sterkere krone i takt med økende risikoappetitt, høyere oljepris og forventninger om rentehevinger. Ved utgangen av 2021 tror meglerhuset at en euro vil koste 10,20 kroner.

Kronekursen kollapset til det svakeste noensinne mot euro på 13,14 i starten av coronakrisen, men har siden kommet tilbake. Torsdag koster en euro 10,36 kroner.

Les også

Les også: Unormal økonomi også neste år: – Kanskje kan vi leve som før fra 2022

Les på E24+

Les også: (+) Se andre steder enn til Georgia når du investerer i aksjer

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Frank Jullum
 2. Danske Bank
 3. Coronaviruset
 4. Norges Bank
 5. Kronekurs
 6. Rente
 7. Boligpriser

Flere artikler

 1. Flere meglerhus venter renteheving allerede i år

 2. Olsen venter større prisvekst på boliger

 3. Handelsbanken tror Norges Bank må roe seg: Venter to rentehopp neste år

 4. Flere banker spår tidligere rentehopp. Særlig én ting vil avgjøre når lånet blir dyrere.

 5. Norges Bank fremskynder renteheving: – Mer offensiv rentebane enn folk hadde tenkt