Sveiser Mats Flatås jobber på fundamentet til moduler som skal leveres statlig eide Equinor.

Statlig kapital og eierskap er en viktig del av verktøykassen

Arbeiderpartiet vil føre en aktiv, profesjonell og langsiktig eierskapspolitikk, der staten i samarbeid med private skaper lønnsomme arbeidsplasser og nye næringsmuligheter. Denne linjen er næringsminister Iselin Nybø knallhard motstander av. Men når Venstre foreslår å tilføre markedet mer statlig kapital, hva er det Nybø vil selge?

 • Terje Aasland
  Terje Aasland
  Stortingsrepresentant, næringslivspolitisk talsperson i Ap
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

I det siste innlegget i et langt ordskifte, kommenterer Iselin Nybø det jeg mener er en tydelig og god næringspolitikk for fremtiden. Det er ingen tvil om at næringsministeren vil noe annet enn meg. Der jeg mener riktig bruk av statlig kapital og eierskap er verktøy for å skape nye næringer, mener tydeligvis regjeringen at staten er en særdeles dårlig eier.

I sitt tilsvar skriver Nybø eksempelvis: «Statlig eierskap er normalt ikke den mest effektive måten for å løse markedssvikt. Statlig eierskap er heller ikke en spesielt effektiv måte for å etablere verdiskapende arbeidsplasser.»

Denne kronikken er en replikk på dette innlegget fra næringsminister Iselin Nybø (V)

Jeg er naturligvis enig i at statlig eierskap som oftest ikke er svaret på markedssvikt, og de fleste arbeidsplassene i næringslivet kommer også i fremtiden til å være i private bedrifter. I de neste årene må vi imidlertid sørge for at Norge vinner i konkurransen om å få arbeidsplasser og verdiskaping fra næringer som hydrogen, havvind og batterier. I den tidlige utviklingsfasen av disse næringene kan staten spille en rolle ved å sørge for at kommersialisering og skalering av teknologi skjer i Norge. Dette handler, sammen med et sterkere virkemiddelapparat, om å være en aktiv partner og skape rammebetingelser som gjør oss attraktive og konkurransedyktige for investeringer.

Les også Terje Aaslands tidligere kronikk: Næringspolitikk for fremtiden

Her er ikke Nybø nådig i sin kritikk: «Andre eiere, ikke minst på børs, hvor det er mye pensjonspenger som investeres, har minst like langsiktig horisont som staten. Mer politisk styring og flere politiske hensyn bidrar heller til at perspektivet blir neste valg fremfor evigheten. Og hvorfor skulle andre eiere ønske arbeidsledighet og økonomisk nedtur?»

Her må det imidlertid ha gått en kule varmt. Langsiktige eiere som pensjonsfond søker lav risiko og trygg avkastning, og investerer derfor normalt i moden teknologi og infrastruktur. Fremtidsnæringene er alt annet enn modne, og nettopp derfor kan staten skape markeder gjennom offentlige anskaffelser, regelverk, tilskudd og ikke minst statlig kapital. Den langsiktigheten staten kan bidra med, skiller seg derfor markant fra denne typen aktører. Nybøs bekymring for eierskapet som valgflesk lar seg fint håndtere gjennom en god og profesjonell organisering av eierskapsoppfølgingen.

Iselin Nybø skrev først dette: Tilbake til fremtiden

Jeg påstår ikke at statlig kapital er hele svaret på hvordan vi skaper nye næringer, men anerkjenner at det er en del av det. Statlig kapital siker at fellesskapet høster av verdiene som skapes, samtidig som den kan tiltrekke seg kompetanse og private investorer. Ironisk nok mener tydeligvis Venstres programkomité det samme. I programutkastet foreslås det både at offentlig kapital skal gå inn i private fond og sluses inn i småbedrifter. Nybø har tidligere jublet for at Venstre gikk inn for at Nysnø burde ha 20 milliarder i forvaltningskapital.

Når hun nå samtidig advarer mot statlig kapital, må jeg ha gått glipp av noe. For selv om høyresiden mange ganger har lagt opp til å selge fellesskapets verdier, ser jeg ingenting i Venstres program som sier noe om hva de har tenkt til å selge. Hva er det Nybø vil selge? Og om hun ikke har en salgsplan, så betyr jo det at Venstres politikk fører til at det statlige eierskapet øker. Akkurat som jeg tar til orde for.

Kanskje har næringsministeren egentlig innsett det mange andre har innsett: At statlig kapital er et godt virkemiddel for å skape vekst og utvikling. I så fall er det trist at ikke næringsministeren vil ha en mer aktiv tilnærming til hvordan vi bruker de kraftfulle verktøyene statlig kapital og eierskap til å skape flere arbeidsplasser og nye næringsmuligheter i Norge.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Næringspolitikk
 2. Næringsliv
 3. Iselin Nybø
 4. Kapital

Flere artikler

 1. Når ble statlig kapitaltilførsel det samme som direkte statlig eierskap?

 2. Økt statlig eierskap, som Ap tar til orde for, er en dårlig idé

 3. Næringspolitikk for fremtiden

 4. Støre setter opp nye mål for DNB og Telenor

 5. Venstre advarer mot rødgrønn næringspolitikk: – Vil kvele det grønne skiftet