Boligprisene

Norges Bank overrasket over boligprisveksten: – Kan over tid føre til tidligere renteoppgang

Boligprisene har stadig overrasket på oppsiden gjennom coronakrisen. Sentralbanksjefen håper ikke utviklingen fortsetter, men mener det enn så lenge er klart å foretrekke fremfor det motsatte.

 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Tidligere denne uken overrasket boligprisene med en sesongjustert vekst på 1,3 prosent i september. Det er en måned der markedet normalt pleier å kjøle seg ned.

– Boligprisveksten var også denne måneden litt høyere enn det vi ganske nylig har lagt til grunn, sa Norges Bank-sjef Øystein Olsen til E24, etter sin årlige tale på Senter for monetær økonomi (BI) på tirsdag.

Han understreket samtidig at boligprisutviklingen og boligmarkedet generelt et område sentralbanken følger veldig nøye med på. Tidligere har et sterkt boligmarked og høy gjeldsvekst ført til at renten har vært holdt høyere enn økonomien ellers skulle tilsi.

– Hvis utviklingen over tid blir klart sterkere enn det vi har lagt til grunn, og drar med seg høyere gjeldsvekst hos husholdningene, så vil det isolert sett kunne føre til at renteoppgangen kommer tidligere, men det er altfor tidlig å trekke den konklusjonen ut fra én observasjon, sa Olsen.

Les også

Ser kun for seg to rentehopp og lave boliglånsrenter ut 2023

– En kule varmt

Etter at Norges Bank kuttet renten til null for første gang i historien i coronakrisen, har boligmarkedet hatt overraskende sterk medvind.

Kombinert med et historisk høyt gjeldsnivå, øker det faren for finansiell ubalanse. Mange husholdninger kan bli nødt til å stramme inn i sitt forbruk ved et kraftig fall i boligprisene, bortfall av inntekt eller økte lånerenter. Sentralbanken frykter at dersom mange må stramme inn samtidig, så vil det kunne forsterke en nedgang i norsk økonomi.

Det har ført til at sentralbanken som en av de første i verden, har varslet renteoppgang, riktignok ikke før i 2022.

– Vi var klar over at (...) å sette renten så mye ned som vi gjorde ville stimulere boligmarkedet, det var noe av hensikten, og enn så lenge er det en utvikling som er klart å foretrekke fremfor en motsatt utvikling i boligmarkedet på toppen av den nedstengningen som skjedde, sa Olsen på spørsmål fra salen etter talen.

– Så i den forstand, hvis noen beskriver det som at det har «gått en kule varmt» en stund, selv om jeg håper det ikke fortsetter på den måten, så kan det være en riktig beskrivelse.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

– Boliglånsforskriften kan ha forsterket veksten

Det hete boligmarkedet førte til at regjeringen i september varslet innstramming av coronaunntakene i boliglånsforskriften fra 1. oktober.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets tror det kan ha fått en del til å haste litt ekstra med boligkjøp den siste tiden, og at september dermed ble en spesiell måned.

– Jeg tror at boliglånsforskriften hadde noe med det septemberhoppet å gjøre. Det får vi rimelig raskt en indikasjon på, men hvis det fortsetter i dette tempoet, så vil Norges Bank rasle med sablene etter hvert. En slik prisvekst er ikke bærekraftig på sikt, sa hun til E24 på BI etter Olsens tale.

Les også

Frykter boligpris-spiral i høst: – Spenn fast setebeltene

Les også

Øystein Olsen om negative renter: – Hadde vi ment det virket, så hadde vi kuttet mer i mars

Les på E24+

Norges Bank nærmer seg beslutning om digitale penger. Dette vet vi om prosessen så langt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Boligprisene
 2. Norges Bank
 3. Øystein Olsen
 4. Gjeldsvekst
 5. Boligpriser
 6. Boligmarkedet
 7. Rente

Flere artikler

 1. Sanner vurderer boliggrep: – Boligmarkedet har tatt seg raskere opp enn vi trodde

 2. Norges Bank: Ingen grunn til å endre lånekrav nå

 3. Meglertopp frykter boliggrep vil ramme førstegangskjøpere

 4. Boliglånsregler kan bli høstens joker: – På tide å normalisere

 5. Boligprisfall overrasker: – Avkjølingen er her nå