Dette skjer denne uken: Inflasjon, boligpriser og Regionalt nettverk

– En unormalt spennende uke for Norge, sier sjeføkonom Frank Jullum om de norske nøkkelindikatorene som venter den kommende uken.

Danske Bank-økonom Frank Jullum er spent på hvordan inflasjonen og Regionalt nettverk-rapporten vil se ut i forkant av rentemøtet til Norges Bank om halvannen uke.
Publisert:

Norsk økonomi preger kalenderen den første hele uken i desember, mens det internasjonalt ser roligere ut.

Tre norske indikatorer peker seg spesielt ut, ifølge Danske Banks sjeføkonom Frank Jullum.

Det begynner med boligpristall på mandag, før Regionalt nettverk-undersøkelsen til Norges Bank kommer på tirsdag. Fredag blir det klart hvordan prisveksten utviklet seg her til lands i november, når det kommer ferske inflasjonstall.

– En unormalt spennende uke for Norge, sier Jullum om summen av disse tre.

Les på E24+

Sliter du med å komme inn på boligmarkedet? Disse fire byene har du råd til bolig i.

Sjeføkonomen trekker spesielt frem Regionalt nettverk som sentralt med tanke på rentebeslutningen til Norges Bank om halvannen uke.

Ser inflasjon og Regionalt nettverk sammen

Regionalt nettverk-rapporten kommer fire ganger i året, og tar temperaturen på den norske økonomien.

Bedriftene i undersøkelsene meldte forrige gang at man ventet et produksjonsfall det neste halvåret på grunn av høy kostnadsvekst og økte renter. Denne enkeltindikatoren blir nok den aller viktigste å se på, mener Jullum.

– Forventet produksjonsvekst de neste seks månedene har vært en veldig god ledende indikatorer på BNP-veksten fremover, sier sjeføkonomen.

Utover det er vekstutsiktene og forventningene til lønn i undersøkelsen andre elementer som kan ha betydning for hva Norges Bank tenker om renten fremover, mener Jullum.

Kombinasjonen av denne undersøkelsen og inflasjonstallene blir viktig for sentralbanken, ifølge sjeføkonomen.

– Det ser jo ut som vekstbildet er i ferd med å bremse. Samtidig holder inflasjonen seg høy, sier sjeføkonomen.

Prisveksten i Norge klatret videre til 7,5 prosent i oktober. Samtidig lå kjerneinflasjonen, som vil si prisveksten utenom strøm og avgiftsendringer, på 5,9 prosent. Det var fjerde måned på rad med rekord.

Norges Bank har hevet renten i raskt tempo det siste året, og har vært klar på at hovedformålet er å dempe prisveksten. Ved forrige møte tidlig i november ble renten satt opp med nye 0,25 prosentpoeng, til en rente på 2,50 prosent.

Hvis det ikke skal komme en renteøkning i desember må det både komme svake signaler om norsk økonomi fra Regionalt nettverk og samtidig en mer forsiktig prisvekst, mener Jullum.

Han har likevel mest tror på at inflasjonstallene og Regionalt nettverk sammen vil peke i retningen av en nye renteøkning på 0,25 prosentpoeng fra Norges Bank uken etter.

Tror på videre boligprisfall

Det tredje norske økonomiske «høydepunktet» den kommende uken skjer allerede mandag formiddag, når Eiendom Norge slipper sin boligprisstatistikk.

Boligprisene i Norge har falt i høst, og flere økonomer tror på videre nedgang i kjølvannet av renteøkningene. Sara Midtgaard, seniorøkonom i Handelsbanken, sa i forrige uke til E24 at de venter et større fall enn normalt.

– Vi kan se for oss en bratt nedgang nå frem mot jul, sa Midtgaard torsdag.

Les også

Tror boligprisene skal falle videre: – Kan se for oss bratt nedgang frem mot jul

Prisene på Obos-boliger peker i samme retning. De ferske tallene fra torsdag viste et kraftig fall på 4,7 prosent i Oslo og 4,2 prosent på landsbasis.

– Vi vet at boligmarkedet faller. Det er ikke så mye at det havner øverst på Norges Banks prioriteringsliste, men heller at det går fra lettelse til litt bekymring for boligmarkedet, sier Jullum i Danske Bank.

Skattelister

Det er ikke bare makroøkonomi som står på programmet her til lands.

Skattelistene for 2021 legges ut tidlig onsdag morgen.

Sist gang tok Kjell Inge Røkke tilbake tronen som Norges rikeste med en formue 19,6 milliarder. Laksearving Gustav Magnar Witzøe fulgte på plassen bak, og var den rikeste blant de under 30 år.

Trond Mohn tronet i 2020 øverst på inntektslisten for tredje år på rad. Han tjente 303 millioner det året.

Kinesiske lettelser

Internasjonalt er ikke kalenderen like full den kommende uken.

– En litt begivenhetsløs uke på nøkkeltall, oppsummerer Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea Wealth Management.

Han trekker frem at USAs sentralbank, Federal Reserve, er inne i perioden der de ikke uttaler seg i forkant av rentemøtet om halvannen uke.

Bruce peker samtidig på at utviklingen rundt coronarestriksjonene i Kina er vært å holde øye med, og at det er noe markedene har fulgt med på.

Søndag kveld ble det klart at myndighetene letter på restriksjonene i Shanghai, og i Hangzhou som ligger rett sørvest for storbyen, skriver Bloomberg. Det skjer etter at det den siste uken har vært protester mot de strenge reglene i landet.

– Folk begynner å bli lei av restriksjonene, sier Bruce.

Erik Bruce, sjefstrateg i Nordea Wealth Management.
Publisert:
Gå til e24.no