Shoppefall i oktober

Salg av drivstoff trakk varehandelen nedover i oktober. Likevel var shoppefallet hakket mindre enn analytikere ventet.

Publisert:

Folk handlet mindre i oktober, viser ferske tall fra SSB sin varehandelsindeks. Omsetningen falt 0,3 prosent fra september til oktober.

«Trenden for de siste månedene er nedadgående, og omsetningsvolumet som nådde sitt toppunkt i juli 2020 er nå på vei ned mot nivået før pandemien», skriver SSB i en pressemelding.

– Mange av næringene i detaljhandelen hadde nedgang i sesongjustert volum i oktober. Det var spesielt salg av drivstoff, som hadde en nedgang på 3,4 prosent fra september til oktober, som var med på å trekke totalindeksen ned, sier rådgiver i SSB Marie Skjeldås.

Salg av dagligvare falt for andre måned på rad.

– Økende matvarepriser og mer grensehandel etter nedstengingen under pandemien er faktorer som er med på å påvirke denne næringen, sier Skjeldås.

Falt mindre enn ventet

På forhånd var det ventet et shoppefall på en prosent i oktober. Det viser estimater TDN Direkt har hentet inn fra fire meglerhus.

«Vi så for oss et fall på 0,5 prosent, noe som betyr at detaljhandelen
holdt seg marginalt bedre enn ventet. Tallet for september ble revidert ned 0,1 prosentpoeng, noe som betyr at trenden er i tråd med våre forventninger», skriver Handelsbanken i sin morgenrapport.

«Det er nå et stort gap mellom konsumenttillit, hva husholdningene selv oppfatter av egen kjøpekraft og faktisk konsum».

Grensehandelen øker

Samtidig som folk handler mindre i Norge, shopper stadig flere i Sverige.

I løpet av juli, august og september grensehandlet nordmenn for 3,3 milliarder kroner. Dette er 2 milliarder kroner mer enn vi brukte på grensehandel på samme tid i fjor, og tilsvarer en økning på 159 prosent.

Fra andre til tredje kvartal, økte grensehandelen med 47 prosent.

Men grensehandelen er fortsatt 52 prosent lavere enn i samme kvartal i 2019.

Les også

Skrikende synlige prisbomber

Publisert:

Her kan du lese mer om