Dette skjer denne uken: Hvor mange jobber gikk tapt i USA?

Denne uken får vi nøkkeltall som kan vise hvordan coronaviruset har satt sitt preg på tjenestesektoren og arbeidsmarkedet i mars.

SETH HERALD / AFP
  • Hanna Ghaderi
  • Tyra Kristiansen Stave
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Fredag forrige uke varslet regjeringen at staten vil dekke en andel av de faste kostnadene til bedrifter som er hardt rammet av viruset. Krisepakken har en størrelse på mellom 10 og 20 milliarder kroner i måneden.

Detaljene rundt hvordan ordningen skal fungere er ventet fredag denne uken.

Les også

Regjeringen vil dekke faste kostnader til selskaper

«Månedens viktigste tall»

Denne måneden vil er det knyttet spenning til «månedens viktigste tall», sysselsettingsstatistikk (non-farm payrolls) fra USA, fredag.

Det store spørsmålet denne gangen er ikke hvor mange jobber som ble skapt utenfor landbruket i USA i mars, men derimot hvor mange som gikk tapt.

Fredagens tall kommer etter at tallene over førstegangssøkere til ledighetstrygd hoppet til rekordnivåer. 3,28 millioner amerikanere søkte ledighetstrygd for første gang i perioden 16. til 20. mars.

Selv om det kommer nye tall over antallet førstegangs trygdesøkere er det altså fredagens tall analytikernes øyne nå er rettet mot.

Det er ikke ventet at det store tapet i antallet jobber vil vise seg på mars-tallene, ifølge Financial Times. Derimot venter Bank of America at tapet i april kan bli på mellom fire og seks millioner jobber, noe som kan gi en ledighetsrate på opptil syv prosent.

Norsk arbeidsledighet

Etter to uker med strenge tiltak mot smittespredning øker nå arbeidsledigheten i Norge i en voldsom fart.

På grunn av den ekstraordinære situasjonen har Nav startet med daglige og ukentlige publiseringer av ulike statistikker. Dette gjelder blant annet daglige oppdateringer over dagpengesøknader, og ukentlige arbeidsledighetstall.

Les på E24+

Den gylne regelen som demper aksjekrakket

Fredag får vi også de månedlige arbeidsledighetstallene for mars.

Tirsdag 24. mars var 291.000 personer registrert som helt ledige.

– Dette er den høyeste arbeidsledigheten i Norge siden 2. verdenskrig. Den siste uken har vi sett en dobling av antallet registrerte helt ledige. Hovedårsaken til dette er en kraftig økning i antall permitteringer som følge av tiltakene iverksatt for å begrense spredningen av coronaviruset, sa arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i en melding forrige uke.

Årsrapporter og boligstatistikk

Mandag kommer det årsrapporter fra Storebrand, Telenor og Veidekke. Tirsdag skal Huawei presentere sin årsrapport i Kina, klokken 10 norsk tid. Torsdag vil Adevinta legge frem sin rapport, og fredag er det Schibsted sin tur.

I tillegg vil Eiendom Norge fredag legge frem boligprisstatistikken for mars klokken 11.

PMI

Denne uken får vi innkjøpssjefsindeks (PMI) for mars fra en rekke land. Det er ventet at disse vil vise en nedgang i både industri- og tjenestesektoren over hele linjen.

Man kommer til å se at tjenestesektoren er hardest rammet, ifølge Nordea Markets.

Allerede ved forrige måling i februar satt coronaviruset et tydelig preg på indeksene.

Les også

Tung start på uken i markedene: – Historisk oljepriskollaps

Den kinesiske PMI i industrien var 35,7 ved forrige måling. For mars ventes det at indeksen lander på 44,8 for industrien ifølge DNB Markets. Det er en bedring, men fortsatt under den grensen på 50 som markerer skille mellom vekst eller nedgang i industrien.

PMI for tjenestesektoren ventes å ende på 42, opp fra rekordlave 29,6 i februar.

– Bevis på full stans i aktiviteten

I sin ukesrapport skriver Nordea Markets at man vil forsette å se flere bevis om at aktiviteten er i full stans, og at det treffer tjenestesektoren hardest.

Innkjøpsindeksen fra ISM som omfatter de amerikanske industribedriftene blir lagt frem onsdag. Ifølge Nordea Markets kan ISM for USAs tjenestesektor havne under 35.

Her kan du lese mer om

  1. Dette skjer denne uken
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. 1,88 millioner amerikanere søkte ledighetstrygd forrige uke

  2. Dette skjer denne uken: Boligpriser og oljepakke

  3. Dette skjer denne uken: Nøkkeltall har liten betydning

  4. Annonsørinnhold

  5. Nordea: Arbeidsledigheten kan bli noe høyere fremover som følge av coronaviruset

  6. I dag: Ledighetstall, boligpristall og «månedens viktigste»