Kredittilsynet på jakt etter tapsbomber

Kredittilsynet har satt i gang en storgranskning av alle meglerhusene i Norge for å kartlegge eventuelle tapsbomber.

Publisert:

Tre islandske investeringsbanker og meglerhus med virksomhet i Norge har kollapset i løpet av en snau uke. Det utløste alarmen hos Kredittilsynet i Oslo.

– Ved ekstreme markedsbevegelser er vi nødt til å gjennomføre kontroller, sier seksjonssjef Eystein Kleven i Kredittilsynet til Dagens Næringsliv.

Fredag ettermiddag tok tilsynet kontakt med samtlige meglerhus i Norge og krevde fullstendig gjennomgang og oversikt over alle terminkontrakter som er utført eller formidlet. Både realiserte og urealiserte tap, samt eventuelle forventede tapsanslag, og navn på kunder som er i faresonen, skal legges fram for Kredittilsynet.

Les mer: Banksikringsfondet må ut med 1 milliard

Gjennomgangen skal være ferdig i løpet av kort tid.

Arctic Securities er blant de norske meglerhusene. Administrerende direktør Mads Syvertsen sier at meglerhuset har tatt tap på 15 millioner kroner per utgangen av september, hvorav 13 millioner kroner er knyttet til to spesifikke kunder. Men han forventer ingen store tap fremover.

Meglerhuset SEB Enskilda forventer heller ikke å ta noen store tap. Det gjør heller ikke Pareto Securities. Carnegie-sjef Anders Onarheim tilbrakte søndag deler av dagen på kontoret.

– Jeg har så langt ikke sett noen bomber. Vi er ikke helt ferdig med gjennomgangen, men er ikke bekymret, sier han.

Onarheim mener det er positivt at Kredittilsynet jakter på tapsbomber.

Les også: Kaupthing-innskudd over 2 mill er tapt

Til E24-forsiden

Publisert: