MARINE HARVEST: Beskylder Fredriksen-selskap for bestikkelser

Chilenske arbeidere beskylder Marine Harvest for bestikkelser og dobbeltmoral i Chile.

Hauge Jon
  • Tor Øyvind Andersen
Publisert:

Sykdomsutbrudd av laksesykdommen infeksiøs lakseanemi (ILA) har skapt store problemer for John Fredriksens Marine Harvest

OSE

MHG

i Chile.

Fabrikken Chinquihue ble stengt 12. april på grunn av sykdommen, men fagforeningsleder Jaime Coronado hevder overfor E24 at fabrikken skulle holde åpent til 30. juni etter avtale med Marine Harvest.

- Marine Harvest i Chile har redusert omfanget av operasjonen vår i nært samarbeid med fagforeningene. Vi har utbetalt store summer i kompensasjon og har et eget program for å skaffe folk alternativt arbeid. Vi ønsker å holde fabrikkene i sving så lenge som mulig, men det var ikke en avtale om å gjøre det, sier kommunikasjonsdirektør Arne Hjeltnes i Marine Harvest til E24.

- Ukjent

Coronado påstår at nedleggelsen kom etter at Marine Harvest betalte syv av ti fagforeningsledere til sammen 350.000 dollar under bordet for at de ikke skulle kjempe for de ansattes rettigheter.

- Det var en regelrett bestikkelse, sier Coronado.

- Det er ukjent for meg, sier Hjeltnes.

- Doble standarder

Coronado er i Norge sammen med kollega Ricardo Casas og Juan Carlos Cardenas, leder for miljøorganisasjonen Ecoceanos i Norge i samarbeid med Framtiden i våre hender og Pure Salmon Campaign, som i lengre tid har kranglet med laksebransjen.

Delegasjonen krever at Marine Harvest kutter ut det de omtaler som "doble standarder" på arbeidstagerrettigheter og miljøspørsmål.

Mandag vil chilenerne møte opp på generalforsamlingen i selskapet for å legge press på ledelsen.

- Vi vil vise Norge hvordan Marine Harvest opererer i Chile, sier Casas til E24.

Syk fisk

Marine Harvest sliter med store sykdomsproblemer i Chile, og har kuttet bemanningen med nær 1200 ansatte i landet. ILA har herjet det seneste året og gitt elendige økonomisk resultater. Cermaq som er den andre norske lakseprodusenten i landet, har også problemer med sykdommen på sine anlegg.

- ILA-problemene er bekreftelsen på 15 år med svak biologisk styring i Chile. Vi synes det er rart siden Marine Harvest har hatt erfaring med hvordan man løser slike problemer i Norge, sier Cardenas.

- Marine Harvest var tidlig ute med å anerkjenne alvoret som ligger i utbruddet av ILA i Chile. Vi har hatt store kostnader med å ryddae opp, og investerer for å bringe laksebransjen i Chile inn i en bærekraftig fremtid, sier kommunikasjonsdirektør Arne Hjeltnes i Marine Harvest til E24..

- Problemene hele bransjen har opplevd der nede, er hverken våre standarder eller et enkelt selskap sin skyld, sier Hjeltnes.

Delegasjonen planlegger å klage inn Marine Harvest for OECD i et forsøk på å presse selskapet til å gjøre endringer.

Chilenerne som er i Norge, er sponset av Pure Salmon Campaign – en gammel motstander av laksenæringen.

- Vi synes det er synd at amerikanske lobbyorganisasjoner som Pure Salmon bruker situasjonen i Chile til å angripe laksenæringen, sier Hjeltnes.

Les også:

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Flere artikler

  1. Mener Norge må stå til rette for laksesmitte

  2. - Frykter kyllinginvasjon

  3. - Laksebransjen taler med to tunger

  4. OL-demo mot norsk laks

  5. Marine Harvest spår langvarige Chile-problemer