OLJEFONDET: Forsvarer dømte forvaltere
Oljefondet har aldri sagt opp en eksternforvalter av etiske grunner.
Det har vekket harme hos flere opposisjonspolitikere at Norges Bank Investment Management (NBIM) har latt selskaper som tidligere er dømt for kursmanipulasjon, forvalte deler av Oljefondet.
Under dagens fremleggelse av tredjekvartalsresultatet tok Oljefond-sjef Yngve Slyngstad forvalterne i forsvar.
- Enkelte forvaltere har hatt alvorlige saker mot seg. Men det var før vi engasjerte dem, og konsekvensen av sakene var at selskapene ryddet opp i forholdene, sier Slyngstad til E24.
LES OGSÅ: Finansdepartementet må svare for bruk av dømt forvalter
Overrasket over Pheim-dommen
Som E24 skrev tirsdag, betalte oljefondforvalteren Janus Capital i 2004 en bot på 1,3 milliarder kroner til det amerikanske børs- og finanstilsynet, for å ha "benyttet diverse metoder for å svindle eller villede kunder og potensielle kunder".
De finanspolitiske talsmennene i Høyre og Krf gikk i forrige uke dessuten hardt ut mot engasjementet av Pheim Asset Management, som ble engasjert av NBIM i 2008.
Pheim ble samme år tatt til retten av finanstilsynet i Singapore, og i september 2010 dømt for markedsmanipulasjon for et forhold fra 2004.
- Disse to tilfellene var alvorlige, men de fant sted lenge før vi startet samarbeidet med dem, sier Slyngstad, som sier at dommen mot Pheim kom uventet på NBIM.
- Det var overraskende for oss at selskapet ble ilagt en bot, men det er feil å skrive at det er kriminell atferd. Pheim er idømt en sivilrettslig bot, og saken er i tillegg anket, understreker Slyngstad.
- Rydder opp
Slyngstad mener selskapene i NBIMs portefølje som er domfelt og ilagt bøter, har bedre kontrollrutiner enn det som er vanlig hos kapitalforvaltere flest.
- Når forvaltningsorganisasjoner blir utsatt for kritikk, så gjør de en av to ting. Enten fortsetter de å tøye grenser, og da er det uaktuelt for oss å bruke dem, eller så går de faktisk inn og rydder opp. Disse to forvalterne har brukt utrolig store ressurser på å få ting på plass, sier Slyngstad.
LES OGSÅ: Eksterne forvaltere har kostet Oljefondet 961 millioner
- Lokale tilsyn må følge opp
Norges Bank har de siste ukene være svært tilbakeholden med å informere om hvilke etiske retningslinjer NBIM forholder seg til i valget av eksternforvaltere.
Slyngstad lettet litt på sløret under dagens pressekonferanse. Han mener det først og fremst er de lokale finanstilsynenes oppgave å påse at forvaltningsselskapene følger gjeldende lover og regler.
- Det er i hovedsak lokale finanstilsyn som må stå for kontrollene. En forvalter som av en eller annen grunn mister sin lokale lisens, vil ikke få oppdrag fra oss.
LES OGSÅ: To uker med kritikk og hemmelighold
- lngen tatt flere ganger
Høyres Jan Tore Sanner mente NBIM burde ha "ekstremt gode argumenter" for ikke å avslutte samarbeidet med Pheim.
Slyngstad er ikke enig i det.
- Forvalteren har vært helt åpen om dette forholdet, og gitt oss god innsikt i det. Pheim har sørget for at tilsvarende forhold ikke vil gjenta seg, og siden boten ble ilagt, har forvalteren fått fornyet sin lisens i Singapore, sier Slyngstad, som understreker at NBIM likevel har satt igang en "full gjennomgang" av Pheim-engasjementet.
Oljefondsjefen understreker at det aldri har forekommet at en eksternforvalter er blitt sparket på grunn av uetisk atferd.
- Men så har vi heller aldri brukt en forvalter som er blitt tatt for gjentatte brudd på lover og regler.