FORVALTERSKANDALEN: Oljefondforvaltere måtte betale milliardbøter
Flere av Oljefondets eksterne forvaltere har riper i finans-lakken.
Forrige uke skrev E24 at oljefondsforvalteren Pheim Asset Management er dømt for kursmanipulasjon.
Selskapet er langt fra det eneste på Norges Bank Investment Managements (NBIM) liste over eksternforvaltere som nasjonale børs- og finanstilsyn har anlagt sak mot.
Janus Capital, en av Oljefondets 45 eksternforvaltere, ble i 2003 trukket inn i en større skandale knyttet til ni investeringsselskaper og hedgefond. Saken dreide seg om at selskapene lot tradere kjøpe og selge andeler på bekostning av andre aksjonærer.
Enig om bot
I 2004 ble det børsnoterte amerikanske investeringsselskapet enige med det amerikanske børs- og finanstilsynet, Securities and Exchange Commission, om å betale en bot på til sammen 1,3 milliarder kroner.
- Janus Capital har med overlegg krenket § 206 (1) og 206 (2). Mens selskapet opptrådte som investeringsrådgiver, benyttet det seg av diverse metoder for å svindle eller villede kunder og potensielle kunder, skrev tilsynet.
- Oppførselen ble problematisk (...) med tanke på at kunnskapen om saken gikk helt til toppen av ledelsen av Janus-fondene, kommenterte statsadvokat i New York Eliot Spitzer den gang, ifølge Stanford Law School.
Janus slet med ryktet i etterkant av saken, ettersom nervøse investorer trakk over 14 milliarder dollar ut av selskapets fond.
Diskriminerte kunder
En annen oljefondsforvalter, State Street, kom i februar i år til enighet med det amerikanske børs- og finanstilsynet om å betale en bot på 313 millioner dollar, om lag 1,8 milliarder kroner.
Ifølge Bloomberg ble selskapet saksøkt for å ha gjort forskjell på kundene sine. I 2007 hjalp State Street enkelte investorer med å bli kvitt risikofylte obligasjoner, men fortalte ingenting til andre.
- I stedet for å gi alle investorene sannheten, lot State Street noen være igjen i mørket, sa børs- og finanstilsynets Boston-direktør David Bergers til Bloomberg etter at forliket ble kjent.
Les alt om Oljefondets manipulasjonsdømte forvalter: To uker med kritikk og hemmelighold
Etterforskes for regelbrudd
Et annet av selskapene på listen, Gartmore Investment, skilte i juli i år lag med sin mest kjente forvalter, Guillaume Rambourg.
Rambourg gikk av etter at det britiske finanstilsynet innledet etterforskning mot ham. Forvalteren var to og en halv måned tidligere blitt suspendert fra jobben for å ha brutt selskapets interne regler, ifølge Business Week.
Rambourg forvaltet på det tidspunktet mer enn en tredjedel av Gartmores samlede verdier. Gartmores samlede aksjeverdi stupte 49 prosent fra desember 2009 til juni 2010 på de dårlige Rambourg-nyhetene, ifølge The Telegraph.
Samtidig som han ble suspendert, ble forvalteren også ilagt en bot på 300.000 euro fra det italienske børstilsynet for misbruk av markedsinformasjon i en sak fra 2006. I den samme saken ble også fondsforvaltere hos Schroder Investment Management bøtelagt, skriver nettstedet Finalternatives.
Også Schroder Investment Management forvalter norske oljepenger.
Kommunikasjonsrådgiver Øystein Sjølie i Norges Bank sier til E24 at de kjente til alle tre tilfellene da de ble valgt til ekstern forvalter for Oljefondet.