JOHN FREDRIKSEN: Krangler om 600 millioner

Beslutningen om å flagge ut fra Norge skyldes skattekrav på 600 millioner kroner fra norske likningsmyndigheter, sier John Fredriksen.

FLAGGER UT: Mange norske redere, inkludert John Fredriksen, har valgt å registrere sine skip andre steder enn i Norsk Skipsregister - til tross for subsidiene.
Publisert:

John Fredriksens beslutning om å flagge ut sine siste norskregistrerte skip ble tatt da norske skattemyndigheter i mars stilte spørsmål om selskapet Seadrills skatteregnskap.

Ifølge Dagens Næringsliv krangler myndighetene og Fredriksen-selskapet om et mulig skattekrav på 600 millioner kroner.

LES OGSÅ: Stordalen kaller Fredriksen egoistisk

Fikk begeret til å renne over

Overfor Aftenposten.no omtaler Fredriksen myndighetenes tiltak som et "skatteraid". Bokettersynet rettet mot Seadrill var dråpen som fikk begeret hans til å flyte over.

Fredriksen irriterer seg også stort over en bot han ble ilagt i forbindelse med investeringer i riggselskapet Scorpion Offshore.

- Det som skjedde da vi flyttet ut nå var at vi fikk skatteløft for et av kontorene våre i Norge, pluss at vi fikk en bot på femti millioner kroner, det var nok altså, den fortjente vi ikke, sier Fredriksen til DN.no.

Det var under olje- og offshorekonferansen til meglerhuset Pareto i Oslo onsdag at han lettet litt på sløret. Tidligere har Fredriksen sagt at han blir syk av å drive forretninger i Norge.

LES OGSÅ: JOHN FREDRIKSEN: - Jeg blir syk av Norge

Bare begynnelsen

John Fredriksens utflagging av sine norskeide skip kan bare ha vært begynnelsen. Hele virksomheten kan forsvinne ut av landet, varsler han.

– Det er den veien det går, sa Fredriksen da han møtte TV 2 og andre norske medier onsdag.

– Vi har ikke noen annen utvei. Det går ikke an å drive internasjonale forretninger fra Norge, sier forretningsmannen.

John Fredriksen er regnet som verdens rikeste nordmann, men er svært kritisk til det norske systemet. Det har ført til at deler, av så vel privatøkonomien som selskapene, er blitt flyttet ut av Norge.

Alene har Seadrill nesten 3.000 ansatte her i landet. For den norske offshoreindustrien vil det også være et stort tap om Fredriksens selskaper skulle bli flyttet utenlands.

Ifølge TV 2 frykter regjeringskilder nettopp dette. Dersom Fredriksen gjør alvor av sine trusler, vil et stort kompetansemiljø innen offshoreteknologien forsvinne til utlandet.

Fredriksen understreker at han ikke har tatt en avgjørelse ennå, men at den blir tatt før han reiser hjem til Kypros.

– Det kommer. Det er ikke klart ennå, sier han.

LES OGSÅ:Fredriksen vil bli størst innen rigg

Høyrestyre ville ikke hjulpet

En skatteaksjon mot Seadrill og bot for investeringer i riggselskapet Scorpion Offshore skal ha vært blant grunnene til at skipene ble flagget ut.

Men Fredriksen gjør det klart at det ikke er skattemyndighetene som gjør at han vurderer å flytte virksomheten utenlands.

– Nei, de har aldri plaget meg. Det er ikke snakk om det, sier han. I stedet skal det være byråkrati som er grunnen til finansmannens frustrasjon.

Næringsminister Trond Giske har tidligere stilt seg uforstående til Fredriksens vurderinger, og ment at det lå til rette for forretningsdrift også her til lands.

Mange har spurt seg om Fredriksen ville tenkt annet med en borgerlig regjering, men dette avviser han umiddelbart.

– Det tror jeg ikke betyr noe som helst, sier han.

LES OGSÅ: Inga Marte Thorkildsen: - Ynkelig av Fredriksen

Vil gi bort pengene

Fredriksen sier at han ikke har tid til å bruke pengene han tjener, og at han vil gi dem bort en eller annen dag.

– Men ikke her i landet, det er helt sikkert, sier han, og avslutter med å si at pengene er en forbannelse.

John Fredriksen er bosatt på Kypros. Han skal være god for nærmere 48,8 milliarder kroner, noe som ifølge magasinet Forbes gjør ham til verdens 88. rikeste person.

LES OGSÅ: Fredriksen venter på sprekk før oppkjøp

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert: