Harde kutt for Spania

Spania kutter offentlige lønninger med 5 prosent og investeringer med 6 prosent.

Publisert:

Spanias statsminister Jose Zapatero har onsdag lagt frem kraftige kuttplaner for hvordan landet skal komme ut av de økonomiske problemene. Det innbærer blant annet lønnskutt for offentlige ansatte og kutt i de offentlige investeringene, skriver Reuters.

- Vi må gjøre et kraftig og ekstraordinært kutt for å redusere vårt offentlige underskudd, og vi må gjøre det nå som vår økonomi er i ferd med å bedre seg, uttalte Zapatero i det spanske parlamentet, ifølge Reuters.

Lønnskutt

Innstrammingstiltakene skjer etter at EU-landene i samarbeid med Det internasjonale pengefondet i helgen kom til enighet om en krisepakke på 6000 milliarder kroner. Mye av denne pakken består i lånegarantier, som er rettet mot Spania og Portugal. Det er Spania og Portugal som etter Hellas er sett på som de svakeste landene i eurosonen.

Lønnen til offentlige ansatte blir kuttet med 5 prosent i 2010 og fryses i 2011. Kuttene har utløst protester fra fagforeninger, men langt unna den typen protester som har skjedd i Hellas. Fagforeningene har dog nektet å gå med på å heve pensjonsalderen fra 65 til 67 år.

- Disse grepene bekrefter at myndighetene strammer kraftig inn. Det er en endring i linjen til statsministeren frem til nå, og det vil endre forholdet til fagforeningene, sier Candido Mendez, som er leder i UGT - Spanias nest største fagforening.

I tillegg til disse kuttene får regjeringsmedlemmene 15 prosent mindre i lønn, det kuttes 2500 euro til alle som er blitt nybakte foreldre og bistanden reduseres også.

- Kan måtte kutte mer

Zapatero uttalte at myndighetene vil kutte 15 milliarder euro i 2010 og 2011 og samtidig skal offentlige investeringen reduseres med 6 milliarder euro.

Grepene er ment å redusere underskuddet på statsbudsjettet til 9,3 prosent i 2010 fra 11,2 prosent i 2009. Deretter er planen at underskuddet faller til 6 prosent i 2011 og til 2 prosent i 2013.

- Disse tiltakene forsterker det som ble gjort i helgen i Brüssel og er akkurat det markedet har ventet på, selv om mange trodde at statsministeren ikke turde å gjennomføre dem, sier Nicolas Lopez i meglerhuset M&G i Madrid til Reuters.

I markedet for kredittforsikringer (CDS) falt prisen på å forsikre seg mot mislighold av spansk statsgjeld da kuttplanene ble kjent. CDS-prisen falt til 141,5 basispunkter fra 161 basispunkter, skriver Reuters.

Spania er hardt rammet av den økonomiske krisen og arbeidsledigheten er på cirka 20 prosent. Tidligere denne uken kom det tall som viste at landet i det minste er ute av resesjon, men det er langt frem til en friskmelding av landet.

- Vi mener at Spania kommer til å gjøre det dårligere enn regjeringen vekstanslag på 1,8 prosent i 2011, 2,9 prosent i 2012 og 3,1 prosent i 2013. Det kan tyde på at det trengs enda dypere kutt og høyere skatter, sier Raj Badiani i IHS Global Insight til Reuters.

Flere nyheter på E24.

Publisert: