- DRAS I TO RETNINGER: Wall Street snur til minus

Aksjemarkedet har gjort helomvending tirsdag kveld.

OMSIDER OPP? Etter tre dager med store kursfall, håper markedet på oppgang fredag.
Publisert:

Ved 20.15-tiden - altså ved halvgått løp - er Dow Jones-indeksen ned 0,8 prosent, etter å ha steget opp mot 1 prosent tidligere i dag.

S&P 500-indeksen faller med 1.1 prosent, mens Nasdaq-indeksen er ned 1,3 prosent.

- Vi er dras i to retninger, sier forvalter Mike Ryan i UBS i New York til Bloomberg.

Han viser til at handelskjeden WalMar før børsstart kunne rapportere om sterke kvartalstall, noe som naturlig nok trekker opp. Samtidig slipper ikke frykten for gjeldsproblemene i Europa taket, og drar markedet ned.

- Folk er fortsatt opptatt av den politiske risikoen, og er bekymret for euroen på lang sikt. Selv om markedet nå har stabilisert seg i to dager, betyr ikke det at disse tingene er lagt bak oss, sier Ryan.

Pengemarkedetsrentene øker

Aksjemarkedene i Europa har lagt bak seg en solid dag - DJ EU Stoxx steg eksempelvis over 2 prosent - på tross av at gjeldsuroen gir seg målbare utslag i rentemarkedene.

I rentemarkedet steg tirsdag renten bankene krever seg imellom til det høyeste nivået i år - et tegn på at pengestrømmene mellom bankene skrumper inn. Dette er det samme som skjedde i etterkant av konkursen i Lehman Brothers, om enn i en - foreløpig - langt mer forsiktig utgave.

Tremåneders Libor-rente for dollarlån - som altså gir uttrykk for bankenes rente seg imellom - er tirsdag på 0,466 prosent.

- Vi har i flere uker gjort oppmerksom på at fundingproblemene har vist tegn på å vende tilbake, skrev sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken med henvisning til Hellas og de andre utsatte sør-europeiske landene.

- Dette ser vi tydelig av de siste dagers oppgang i den såkalte LIBOR OIS-spreaden, som viser forskjellen mellom renten på tremåneders interbanklån på den ene siden og på den andre siden markedets forventning om gjennomsnittlig overnattrente de neste tre månedene. Denne spreaden sier en del om hvilken pris bankene er villige til å betale for likviditet, og den har altså gått utover, særlig for dollar, skrev Mork tirsdag morgen.

Euroen har svekket seg tirsdag ettermiddag, og handles nå for 1,2362 mot dollar. Det er likevel svakt bedre enn i går, da euroen nådde sitt laveste mot dollar på over 4 år.

Avviser euro-krise

EU-landenes finansministre har hatt nye møter tirsdag, og i etterkant har EU vært opptatt å berolige frykten for spredning av uroen i Hellas.

Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg har talspersoner for ministrene avvist muligheten for en ny euroepisk resesjon som følge av store kutt i offentlige budsjetter i hele euro-området.

Les flere nyheter hos E24.

Publisert: