BRITENES SENTRALBANKSJEF: - Store banker må deles opp

Englands sentralbanksjef tror ikke nye reguleringer er nok til å hindre fremtidige bankkollapser.

BEKYMRET: Sentralbanksjef Mervyn King i Bank of England mener bankene er faretruende store.

CHRIS RADCLIFFE
 • Anna Sandvig Brander
Publisert:,

Britenes sentralbanksjef Mervyn King mener kampen må trappes opp for å takle risikoen ved banker som er "too important to fail" - for viktige til å kunne gå konkurs.

De nye reguleringene som er på vei er ikke nok til å hindre at skattebetalerne vil måtte redde bankene fra kollaps også i fremtiden, frykter King.

- Historisk problem

- Den enorme støtten som har blitt gitt til banksektoren rundt om i verden har - selv om det var nødvendig for å hindre økonomisk katastrofe - skapt kanskje det største "moral hazard"-problemet i historien, sa King under et foredrag i Edinburgh sent tirsdag kveld ifølge Bloomberg.

"Moral hazard"-problemet oppstår når en aktør isoleres fra risiko og som følge av dette oppfører seg annerledes enn om denne hadde vært fullt eksponert for risikoen.

Med sine uttalelser antyder King dermed at de største bankene ikke i samme grad opplever at de risikerer kollaps dersom de tar for høy risiko, fordi myndighetene ikke tør å la dem falle.

Professor Aanund Hylland ved Økonomisk institutt (UiO) som er spesialist på spillteori mener problemstillingen King tar opp bør tas alvorlig.

- Det er noe i dette. Dersom King er bekymret for "moral hazard"-problemstillingen bør man lytte, sier Hylland til E24.

- Når en bank er veldig stor er det forferdelig dersom den går over ende. Da vil myndighetene strekke seg veldig langt for å hindre at den kollapser.

Det blir imidlertid først et "moral hazard"-problem i det bankens ledelse spiller på dette, fordi de regner med å bli reddet, presiserer professoren.

- Det må være noe de på forhånd baker inn i sine kalkulasjoner.

- Del opp bankene

En mulig løsning på problemet er å dele dem opp i mindre enheter, mener King. Aktivitet som innebærer høyere risiko bør skilles fra deler av banken som er knyttet til den mer stabile innskuddsdelen.

For selv om de nye reguleringene for finansnæringen bidrar til økt stabilitet og vil gi en mykere landing ved fremtidige fall, når de ikke frem til kjernen av problemet, mener King.

- Krav til kjernekapital reduserer, men eliminerer ikke behovet for skattebetalernes forsikring mot bankkollaps, sier sentralbanksjefen.

Han ser ikke hvorfor forslaget om å dele inn bankers aktivitet etter risiko er "upraktisk", slik flere har beskyldt det for å være.

Uenige

Dermed taler King den britiske finansministeren Alistair Darling midt imot. Han uttalte før sentralbanksjefens foredrag at han mener nye reguleringer for finanssektoren er strenge nok til å sikre stabilitet.

- Man regulerer etter risiko. Jo større risiko, desto større kapitalkrav. Jeg tror ikke en vilkårlig oppdeling av bankene vil være en løsning på problemene, sa Darling.

Det er ikke første gang King offentlig går ut og motsier regjeringsmedlemmer. I mars i år kritiserte han statsminister Gordon Brown, ettersom han mente at budsjettunderskuddet måtte addresseres raskere.

Les også: Pundet skyter opp etter rapport

Flere nyheter på E24

Flere artikler

 1. Nobelprisvinner vil ha strengere bankregler

 2. - Ingen bank bør loves evig liv

 3. Vil unngå finanskrise-domino: Foreslår at Wall Street-banker splittes opp

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Dyp krise ga tidenes første årstale:
  – Var på vei inn i en dramatisk situasjon

 6. EU vil ikke bruke skattekroner på banker i krise