KRISE I BILBRANSJEN: General Motors styrer mot konkurs

General Motors står i fare for å gå tom for penger i løpet av året.

Publisert: Publisert:

General Motors kan gå konkurs i løpet av året hvis ikke myndighetene gir nødhjelp.

Det er beskjeden fra selskapet fredag etter at det valgte å fremskynde sin egen kvartalsrapport siden underskuddet i tredje kvartal ble større enn ventet.

En ting er at selskapet fikk et driftsunderskudd på 4,2 milliarder dollar - eller tilsvarende 29 milliarder kroner med dagens valutakurs. Vel så alvorlig er det at selskapet hadde en negativ kontantstrøm på 6,9 milliarder dollar.

GM uttaler at det ikke er sikkert at selskapet har penger nok til å drive frem til nyttår, og man kommer til å være langt under det kritiske nivået innen juni neste år hvis ikke ting bedrer seg betrakelig.

Selskapet skriver at salg av eiendeler, nye lån eller statlig hjelp må til for å overleve.

Eventuelt kan bilmarkedt ta seg opp, men det er det liten grunn til å håpe på med tanke på den situasjonen som USAs økonomi er i.

Bilprodsenten hadde ved utgangen av september kontanter og andre likvide midler på 16,2 milliarder dollar - hvis man fortsetter i samme tempo som i tredje kvartal, er kassen raskt tom.

Ifølge GM trenger det 11 milliarder dollar i kontanter hver måned for å betale utgiftene.

- Trenger hjelp

- GM sender et ganske klart signal om at det trenger hjelp. Beskjeden er: vi har gjort alt vi kan, og vi trenger hjelp, sier obligasjonsanalytiker Pete Hastings i Morgan Keegan til Bloomberg.

For å få orden på økonomien skal GM kutte dramatisk i kontorjobber og redusere investeringene med 2,5 milliarder dollar.

Problemene i GM fører også til at fusjonsforhandlingene med Chrysler er skrinlagt, skriver Bloomberg.

Aksjemarkedet er vant med dårlige nyheter fra GM, og kursen reagerer bare middels på dagens melding. Aksjen faller med "bare" 10 prosent.

Elendig salgstall

GM kom nylig med salgstall for oktober som var så skrekkelig svake, at det ble omtalt som den dårligste måneden etter andre verdenskrig. Det totale bilsalget i USA var på det laveste nivået på 25 år i oktober.

Les også: Kollaps i bilsalget i USA

- Hvis du justerer for befolkningsveksten, er dette den verste salgsmåneden for bransjen etter den andre verdenskrig. Vi er åpenbart i en vanskelig situasjon, sa GMs sjef for salgsanalyse, Mike DiGiovanni, på en telefonkonferanse, ifølge Bloomberg.

Reuters skriver at de dårlige nyhetene fra GM gjør at selskapet sammen med konkurrentene Ford og Chrysler står sterkere når det skal overbevise myndighetene om at bransjen trenger en egen hjelpepakke.

Ifølge Bloomberg hadde de tre selskapene møte med Kongressen torsdag hvor de ba om 50 milliarder i statsstøtte.

Mer enn ventet

GM fikk et resultat etter skatt på 2,5 milliarder dollar. Tilsvarende kvartal i fjor ga et underskudd på 42,5 milliarder dollar, men det var etter at selskapet måtte bokføre store tap på pensjonsforpliktelser.

Inntektene endte på 37,9 milliarder dollar i tredje kvartal, mens samme kvartal i fjor ga 43,7 milliarder dollar.

Flere nyheter på E24.

Publisert: