Pen ukeslutt på Wall Street

New York-børsene kjempet seg i pluss fredag.

Publisert:

Den siste dagen i uken og i måneden ble avsluttet med en svak oppgang på børsene over Atlanteren. Etter litt startvansker snudde alle de tre toneangivende indeksene fra minus til pluss.

Dow Jones Industrial endte med en oppgang på 1,17 prosent til 8.829,04 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen klatret 0,97 prosent til 896,25 poeng. Den teknologibaserte Nasdaq Composite kjempet seg såvidt i pluss og steg 0,23 prosent til 1.535,57 poeng.

Thanksgiving Day

Torsdag feiret amerikanerne Thanksgiving Day og børsene var derfor stengt. Feiringen blir forlenget i dag ved at meglerne og investorene kun har halv dag og børsene stengte derfor klokken 19 norsk tid.

Julehandelen starter

Fredag etter Thanksgiving Day er kjent som Black Friday og er da forbrukerne sparker igang julehandelen. Butikker landet rundt har forlenget åpningstid og spesialtilbud for å lokke kundene til seg.

- Forbrukerne er programmert til å kjøpe i dag. De får se flere tilbud enn noen gang tidligere, sier konsernsjef Gilbert Harrison i investeringsbanken Financo til Bloomberg.

Stor betydning

De amerikanske husholdningenes forbruk utgjør nesten to tredjedeler av den amerikanske økonomien og er derfor svært avgjørende for situasjonen i verdens største økonomi. Kredittkrisens inntog har ført til at bankene har strammet inn på sine utlån. Dette har ført til at tilgangen til finansiering har både blitt vanskeligere og dyrere for forbrukerne, som således må kutte i forbruket.

- Mye er priset inn

- Det kommer til å bli en skikkelig tøff julehandelssesong, men mye av dette er priset inn i aksjene og det er store stimulipakker på vei inn i markedet, sier seniorstrateg i Ridgeworth Capital Management, Alan Gayle, til Bloomberg News.

I oktober viste statistikk fra det amerikanske handelsdepartementet at detaljhandelen i USA falt med 2,8 prosent. Dette var det største fallet siden målingene begynte i 1992.

Bear-market-rally

Investorene på Wall Street har vært med på en fin ferd den siste uken. Oppturen på fredag var den femte dagen på rad med oppgang for S&P 500-indeksen; dette er den lengste sammenhengende oppgangen siden juli 2007.

Oppgangen på den brede indeksen ble på hele 12 prosent for uken og er det beste bjørnerallyet siden 1974. Indeksen tok derfor igjen noe av det tapte, men endte med en nedgang på 7,4 prosent for november.

Den tungtveiende Dow Jones Industrial steg 9,2 prosent i uken som gikk. Likevel endte det med nedgang for november sett under ett, der indeksen falt 5,3 prosent.

Teknologitunge Nasdaq Composite-indeksen klatret hele 11 prosent denne uken og hentet dermed inn noe av det tapte i november. Likevel endte det med en nedgang på hele 10,8 prosent for måneden.

Redningspakker

De amerikanske myndighetene lanserte denne uken nye redningspakker.

Sent søndag kveld ble det kjent at amerikanske myndigheter bidrar med en redningspakke til finanskonsernet Citigroup. Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve og det amerikanske bankgarantifondet garanterer for inntil 306 milliarder dollar i risikable lån. I tillegg sprøyter staten 20 milliarder dollar inn i selskapet.

Les også:Citigroup får 20 milliarder

Tirsdag annonserte den amerikanske sentralbanken Federal Reserve at den vil kjøpe boliglånsrelatert gjeld for inntil inntil 600 milliarder dollar. I tillegg lanserte den også en 200 milliarder dollar-fasilitet for å støtte forbrukerlån og lån gitt til mindre bedrifter.

Les også: Ny pakke fra Fed

Til forsiden

Publisert: