Større nedtur i norsk økonomi enn tidligere prognoser

I første kvartal falt fastlands-BNP 2,1 prosent, viser ferske tall. Det er mer enn tidligere anslag presentert i april.

TOMME GATER: Store deler av landet har vært nedstengt på grunn av coronasituasjonen.
Publisert:

Etter at store deler av den norske økonomien stengte ned virksomheten i siste halvdel av mars 2020 som følge av tiltakene mot coronapandemien, har aktivitetsnivået i fastlandsøkonomien falt.

Sesongjusterte tall fra nasjonalregnskapet viser et fall i BNP Fastlands-Norge på 2,1 prosent i første kvartal og 6,9 prosent fra februar til mars, fremgår det fra Statistisk sentralbyrå (SSB) tirsdag morgen.

Foreløpige tall i slutten av april viste en nedgang på 1,9 prosent i første kvartal og 6,4 prosent fra februar til mars.

– Bråere enn noe vi har sett tidligere

– Nedgangen i mars er bråere enn noe vi har sett tidligere. Det sterke fallet i BNP for første kvartal kom i all hovedsak etter 12. mars, sier sjef for nasjonalregnskapet, Pål Sletten, i en pressemelding.

Det svakeste tallet man har sett tidligere var under finanskrisen, hvor det var et fall på minus 2,3 prosent i fastlands-BNP. Da var det imidlertid et fullt kvartal med krise, mens det dette kvartalet er snakk om de to siste ukene av mars.

Nedgangen i BNP Fastlands-Norge skyldes i hovedsak oppdaterte anslag for overnattings- og serveringsvirksomhet, samt for kultur, underholdning og annen tjenesteyting. Bygg- og anleggsvirksomhet faller også noe mer enn først anslått.

Nordea: Blir verre i andre kvartal

Nordea Markets skriver i en morgenrapport at tallene blir verre i andre kvartal, men at en gradvis åpning av landet over sommeren vil resultere i at aktiviteten tar seg opp i andre halvår.

I revidert statsbudsjett, som også legges frem tirsdag, anslås BNP for Fastlands-Norge å falle med 4,0 prosent i år.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB har tidligere uttalt overfor E24 at det er umulig å unngå en teknisk resesjon i år.

En teknisk resesjon er når et lands BNP faller to eller flere kvartal på rad.

Les også

Regjeringen tror nå at coronakrisen fører til et fall i økonomien på 4,0 prosent i år

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om