Equinors Hywind-partnere får rettighetene til å bruke teknologien på egne felt

Equinor og partnerne har besluttet å investere i Hywind Tampen – det banebrytende prosjektet for å elektrifisere to oljefelt med flytende havvind. Ved å bli med på Equinor-prosjektet sikrer partnerne seg også muligheten til å ta i bruk teknologien selv, men ingen har planer om nye prosjekter før Tampen leverer.

MANGE SIDER: Statssekretær Rikard Gaarder Knutsen (fra venstre), statsminister Erna Solberg, konserndirektør for norsk sokkel, Arne Sigve Nylund, og konserndirektør for nye energiløsninger i Equinor, Pål Eitrheim, under fredagens seanse.
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– Det var et viktig element, men ikke avgjørende, sier Knut Egil Mauseth, Norgessjef i det østerrikske oljeselskapet OMV, om hvor viktig teknologirettighetene var i deres beslutning om å bli med på Hywind Tampen-prosjektet.

Fredag ble det klart at Equinor og partnerne har tatt investeringsbeslutningen for den flytende havvindparken med 11 turbiner som skal delelektrifisere Gullfaks- og Snorre-feltene i Nordsjøen.

Ved å gå med på prosjektet får ikke bare Equinor, men også partnerne OMV, Petoro, ExxonMobil, Idemitsu Petroleum, DEA/Wintershall og Vår Energi, rettighetene til å bruke teknologien som utvikles for prosjektet på andre felt i fremtiden. Det opplyser OMV, Exxon og Vår Energi til E24.

Under en stor seanse på Equinors kontorer på Fornebu overleverte selskapet og partnerne formelt utbyggings- og driftsplanen for Hywind Tampen til statsminister Erna Solberg. Siden oljeministeren selv var i Düsseldorf for å diskutere gass med den tyske statssekretæren, var det statssekretær Rikard Gaarder Knutsen som representerte Olje- og energidepartementet.

Grethe Moen, toppsjefen i statens oljeselskap Petoro, gikk på scenen på vegne av partnerne til Equinor. Hun fortalte at de alle er «strålende fornøyd» med investeringsbeslutningen, men la ikke skjul på at det var skepsis i starten:

– Da diskusjonene om dette begynte for drøye halvannet år siden må jeg innrømme at vi var skeptiske. Vi mente det ville være veldig krevende å få til, sa Moen og fortsatte:

– Vi har elektrifisert offshoreinstallasjoner tidligere, men med strøm fra land. Tanken om å bruke flytende havvind som energikilde var både en spenstig og krevende idé. Men det stoppet oss likevel ikke, sa Moen og viste til hvordan oljebransjen gang etter gang har kommet opp med banebrytende teknologi.

Les også

Equinor-plan: Hywind Tampen skal koste rett under fem milliarder

Vil se resultater før nye prosjekter lanseres

Lederen i klimastiftelsen Zero, Marius Holm, sier at de er svært fornøyde med at Equinor «holder tempoet oppe» og leverer en utbyggingsplan for Hywind Tampen.

Zero mener det bør være rom for flere lignende prosjekter for å elektrifisere flere olje- og gassfelt på norsk sokkel fremover:

– Vi må nå diskutere virkemidler for de neste havvindprosjektene. Norske aktører kan bidra til å utvikle teknologien videre og få ned kostnadene. Potensialet er stort for at havvind kan bli en løsning som både gir norsk næringsliv store muligheter og som kan kutte millioner av tonn CO₂ ved å erstatte fossil energi, sier Holm.

Oljetoppene som E24 snakket med etter seansen på Fornebu hadde imidlertid ikke planer om flere flytende havvindfelt tilknyttet oljefeltene sine med det første.

– Vi har ingen konkrete planer akkurat nå, men vi er jo til stede i mange land globalt og det å finne gode måter å kutte karbonavtrykket vårt på er interessant for oss, sier OMV Norge-sjef Knut Egil Mauseth.

Heller ikke i Vår Energi har de foreløpig planer om mer flytende havvind:

– Nei, ikke ennå. Nå er vi med på utvikle denne teknologien. Så får vi se hva som skjer. Hvis denne teknologien viser seg å være «liv laga» vil man helt sikkert se mer av den på norsk sokkel og sannsynligvis andre steder i verden, sier Kristin Kragseth, konsernsjef i Vår Energi til E24.

– Det er utrolig artig å være med på dette, sier hun videre.

– Er det kostnadselementene eller er det at Hywind-teknologien er teknisk god nok for å elektrifisere oljefelt som er det viktigste for om dette blir tatt i bruk?

–Det må være begge deler, for man vil ikke gjøre denne typen ting hvis det ikke til slutt er lønnsomt, sier Kragseth.

Hun trekker parallellen til utbyggingen deres av Goliat-feltet i Barentshavet:

– Den kom med verdens lengste sjøkabel (med strøm, journ.anm.). Så tok det jammen ikke lang tid før den rekorden ble slått av noen andre. Det er et eksempel på hvordan teknologien hele tiden beveger seg fremover hvis man har gode fagmiljøer og politikere og selskaper som er villige til å utvikle, sier hun.

Equinor fokuserer på Hywind først

– Er Hywind Tampen en slags test for om dere i Equinor kan rulle dette ut til andre felt på norsk sokkel?

– Dette er i hvert fall en nødvendig erfaring å få, hvis dette skal være en opsjon i fremtidige prosjekter. Snorre- og Gullfaks-feltene har noen gode forutsetninger for dette. Vi har full oversikt over mulighetene i Equinor-porteføljen og vi vil vise at Hywind kan være et reelt alternativ, sier konserndirektør for New Energy Solutions i Equinor, Pål Eitrheim.

– Vår tilnærming er at vi skal gjøre dette prosjektet så godt som overhodet mulig. Det er et nybrottsarbeid, så før vi hopper videre til nye ting skal vi få dette ordentlig godt til. Så får vi se, supplerer Arne Sigve Nylund, konserndirektør for norsk sokkel i Equinor.

Han påpeker at turbinene på åtte megawatt innebærer et nytt løft for størrelsen på turbiner sammenlignet med tidligere prosjekter.

– Regner dere med at CO₂-prisene bli høyere fremover og ser på elektrifisering?

– Det må vi være forberedt på og porteføljen vår må være robust med tanke på dette. Vi ser at CO₂-avgiften økes med fem prosent i Norge neste år og at kvoteprisen har mangedoblet seg. Vi må være mentalt forberedt på denne utviklingen og må bygge prosjektene våre for å være robuste, sier Nylund og fortsetter:

– Johan Sverdrup og Utsirahøyden elektrifiseres og vi ser på elektrifisering langs hele kysten der strømnettet på land tillater det, men nå fokuserer vi på Hywind Tampen.

Les også

Et gjennombrudd for norsk CO₂-lagring: Internasjonalt eksportforbud fjernes

En rekke Equinor-ansatte hadde møtt opp for å overvære statsministerens besøk hos selskapet fredag

Snart kommer kontraktene

Equinor har allerede bygget et mindre Hywind-felt med flytende havvind i Skottland, men for å gå videre til neste steg og bruke dette til å elektrifisere oljefelt har man måttet jobbe både med teknologien og kostnadene.

At partene nå har vedtatt en utbygging skjer etter at prosjektet passerte en av de sentrale økonomiske milepælene i august, da Enova tildelte prosjektet 2,3 milliarder i støtte.

Som E24 omtalte den gangen sørger Enova-støtten, støtten fra Nox-fondet og skattefradrag at Equinor og partnerne dekker rundt 470 millioner kroner av totalregningen på om lag fem milliarder kroner.

Siden august har man i Hywind Tampen-prosjektavdelingen jobbet intenst med å gå gjennom anbud fra ulike leverandører og gjennomføre avsluttende forhandlinger.

– Jeg vil ikke si noe konkret om kontrakter nå, men når vi har gjort investeringsbeslutningen vil det være naturlig å konkludere og offentliggjøre kontrakter, sier konserndirektør Pål Eitrheim i New Energy Solutions i Equinor.

– Det er jo kjent at turbinene og vindbladene til vindmøller som oftest blir levert av utenlandske selskap. Hva slags muligheter har norsk leverandørindustri her?

– Det vi har gått ut med allerede er blant annet installasjon i Gulen, til et lite, men veldig dyktig industrimiljø som dette prosjektet vil bety mye for, sier Eitrheim og fortsetter:

– Vi vet at det ikke er på turbinsiden at norske leverandører har sine komparative fortrinn, men veldig mye som har med det maritime, kabling, installasjon, understell og offshorerelaterte aspekter har norske leverandører en styrke.

Han viser til en rapport fra Norwep som viser at norske leverandører globalt sett har en langt større markedsandel på flytende havvind, sammenlignet med bunnfaste installasjoner.

– Det viser meg hvor norske leverandører har et fortrinn. Men de må være konkurransedyktige og de må vinne mot andre, sier Eitrheim.

– Erna Solberg viser her til at regjeringen vil åpne tre nye områder for havvind i Norge. Er dere interessert?

– Ja, vi ser på det. Myndighetene har invitert oss til å gi våre kommentarer innen høringsfristen og det vil vi gjøre. Men det er litt for tidlig å konkludere med hva vi vil lande på.

PS! Prosjektet avventer også en godkjenning fra EFTAs overvåkning ESA, for at statsstøtten som gis fra Enova blir godkjent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Havvind
 2. Equinor
 3. Vår Energi
 4. OMV
 5. Enova
 6. Hywind
 7. Zero

Flere artikler

 1. Enova vil støtte verdens største flytende havvindpark

 2. Betalt innhold

  Erna Solberg feiret vindturbiner i Nordsjøen

 3. Betalt innhold

  Equinor får 2,3 milliarder til havvindpark i Nordsjøen

 4. Betalt innhold

  Fikk 2,3 milliarder – nå må Equinor-sjefen levere

 5. Equinor-plan: Hywind Tampen skal koste rett under fem milliarder