Norske nøkkeltall

Industrien venter lavere vekst mot slutten av året: – Veksttoppen i Norge er nådd

Industrilederne i Norge er fortsatt positive, men optimismen svekkes, viser ferske SSB-tall. Veksten er nå ventet å svekkes i fjerde kvartal.

LAVERE VEKST: Industrilederne i Norge er positive, men andelen optimister faller. Veksten er også ventet å bli lavere mot slutten av året, ifølge SSBs ferske konjunkturbarometer. Bildet er fra Yara i Porsgrunn.

Kjetil Malkenes Hovland, E24
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Konjukturbarometeret fra Statistisk sentralbyrå gir en pekepinn på stemningen blant norske industriledere, og tallene for tredje kvartal viser at det er noe dalende optimisme sammenlignet med tidligere kvartaler.

Forventningene til veksten avtar også, ifølge SSBs «temperaturmåler».

Den sammensatte konjukturindikatoren faller til 2,5 poeng i tredje kvartal, fra 5,1 poeng kvartalet før. Det er første gang siden andre kvartal 2017 at indikatoren er under sitt historiske snitt på 3,2 poeng.

– Dette peker klart i retning av svakere industrivekst fremover. Vi er ikke upåvirket av det som skjer ute, skriver Handelsbanken i en morgenrapport.

Globalt er det fortsatt usikkert om USA og Kina klarer å bli enige etter flere runder med toll mot hverandres varer. Det har bidratt til uro i markedene og en global vekstbrems som påvirker mange selskaper, også i Norge.

– Indikatoren for innsatsvareprodusentene, som vi gjerne omtaler som tradisjonell eksportorientert industri, knakk ned i tredje kvartal. Dessuten har vekstsignalene avtatt ytterligere for oljeleverandørindustrien, som nå merker effektene av at oljeinvesteringene er når toppen for denne gang. Igjen, veksttoppen i Norge er nådd, skriver Handelsbanken.

Fortsatt positiv

Statistisk sentralbyrå skriver at optimismen fortsatt råder blant industrilederne, men i mindre grad enn tidligere.

«Den generelle bedømmelsen av utsiktene for 4. kvartal 2019 er fortsatt positiv for industrien samlet sett, men andelen industriledere som ser optimistisk på det kommende kvartalet har falt betydelig fra toppen i 3. kvartal 2018», skriver byrået.

«Allikevel melder industrilederne om at vedtatte investeringsplaner oppjusteres, og ordretilgangen fra både hjemme- og eksportmarkedet er ventet å øke, men færre ledere enn i forrige kvartal deler denne oppfatningen», skriver SSB.

Danske Bank-analytiker Kristoffer Lomholt skriver på Twitter at toppen ser ut til å ligge bak oss, men at konjunkturbarometeret tyder på at veksten fortsatt er langt høyere enn det den mer volatile PMI-undersøkelsen viser.

PMI for september falt til 50,4 poeng, noe som antyder at det bare så vidt er oppgang i industrien.

SVAKERE UTSIKTER: Sammensatt konjunkturindikator for industrien for tredje kvartal 2019.

SSB

Her kan du lese mer om

 1. Norske nøkkeltall
 2. SSB
 3. Kina
 4. USA
 5. Norge
 6. Industri

Flere artikler

 1. Svakere vekst enn ventet i norsk økonomi i tredje kvartal

 2. Veksten i norsk økonomi bremser mer enn ventet

 3. SSBs konjunkturbarometer på sitt laveste siden finanskrisen

 4. Annonsørinnhold

 5. Bilprisene bidro til å trekke opp inflasjonen i mai

 6. Inflasjonen langt over forventningene i januar