Swedish Match om Høies forslag: Mener helseministeren gir røykeindustrien en tjeneste

Swedish Match mener helse- og omsorgsministeren gir røykeindustrien en tjeneste med forslaget om standardiserte tobakkspakninger. – De prøver å spinne en myte om at snus er bra for folkehelsen, svarer Høie.

LOVFORSLAG: Regjeringen vil i løpet av første halvdel av juni sende sitt lovforslag om standardiserte tobakkspakninger til Stortinget. Her er hvordan de nye innpakningene til snus og tobakkspakker kan bli seende ut.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
  • Jan Lilleby
Publisert:

– Bent Høie gjør sigarettindustrien en tjeneste når han nå likestiller snus med sigaretter. Det gjør at færre vil gå fra sigarettrøyking, som er livsfarlig, til snus, hevder Geir Hammer, administrerende direktør i Swedish Match Norge.

Den norske virksomheten i det svenske nikotinkonsernet har ikke klar tallene for 2015, men hadde i 2014 en omsetning på 800 millioner kroner i Norge, og et overskudd på vel 50 millioner.

Forslaget til den anonyme innpakningen for snusprodukter mener snussjefen ikke står i stil med skadevirkningene, når man sammenligner med sigarettprodukter.

– Det blir som lik regulering av vodka og lettøl, sier han.

Uttalelsene kommer etter at helse- og omsorgsminister Bent Høie tirsdag presenterte den blåblå regjeringens forslag om å innføre standardiserte tobakkspakninger for sigaretter og snus (se faktaboks).

Helseministeren: – Har misforstått forslaget

Regjeringens forslag skal hindre muligheten for å bruke design, farge og fonter på alle tobakksprodukter.

– Det er en strategi som Swedish Match med flere har hatt stor suksess med, og som har resultert i at norsk ungdom er like tobakksavhengig som sin foreldregenerasjonen, sier han.

Høie mener at det virker som om Swedish Match har misforstått forslaget hans.

– Det er ikke foreslått noe forbud mot snus. For dem som røyker vil snus være like tilgjengelig som i dag, sier han til E24.

Statsråden karakteriserer utsagnet til Hammer, om at standardisering av tobakkspakningene er det samme som lik regulering av vodka og lettøl, som meningsløst.

– Andre land i verden har lykkes i arbeidet mot å skape en tobakksfri generasjon, samtidig som de ikke har tillat snus. De prøver å spinne en myte om at snus er bra for folkehelsen. Snus er dokumentert helseskadelig.

Swedish Match hevder på sin side at stadig flere nordmenn tyr til snus for å slutte å røyke, og at land som mangler et attraktivt alternativ til røyking ikke klarer å få ned antall røykere i like stor grad som Norge.

– Snus er ikke sunt, men det er uendelig mye bedre enn sigaretter, sier Nils Erlimo, kommunikasjonsdirektør i Swedish Match Norge.

Slik står saken nå

Helse- og omsorgsdepartementet sendte i mars i fjor forslaget om innføring av standardiserte tobakkspakninger ut på høring.

ADM.DIR: – Det blir som lik regulering av vodka og lettøl, sier Geir Hammer i Swedish Match Norge om at alle tobakksprodukter vil rammes av standardisert innpakning.

Foto: Swedish Match

Blant dem som stiller seg skeptiske til forslaget er en lang rekke organisasjoner i tobakksindustrien fra inn- og utland, men også bensinstasjonskjeden Best AS, Bergen kommune, Fremskrittspartiets ungdom og Unge Høyre.

Regjeringen vil i løpet av første halvdel av juni sende sitt lovforslag om standardiserte tobakkspakninger til Stortinget.

Nylig vedtok et enstemmig landsstyremøte i Frp, inkludert partiets statsråder, at partiet ikke ønsket standardiserte tobakkspakker.

– Det er ganske spesielt å se at helseministeren overkjører Frp i denne saken. Vi håper Frp på Stortinget vil bidra til en løsning på denne saken som tar innover seg de enorme helseforskjellene på snus og sigaretter, sier Hammer.

Her kan du lese mer om

  1. Bent Høie
  2. Helse
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Snusprodusent saksøker Staten

  2. Ullevål sykehus legges ned - grønt lys for storsykehus på Gaustad

  3. Fire nye sykehus rammet av streik i dag

  4. Annonsørinnhold

  5. Uklare regler om ølsalg i nettbutikker

  6. Regjeringen med drastiske corona-tiltak: - Usikkert hvor lenge flytrafikken i Europa vil være åpen