BIDRAR TIL LØFT PÅ OSLO BØRS: Konkurrentene hjelper Hydro

Konkurrentenes sterke tro på høyere aluminiumspriser gir en fenomenal Hydro-dag.

SKUFFER: Aluminiumsvirksomheten til Orkla.
Publisert:

Aksjer i den norske metallkjempen Norsk Hydro

OSE

NHY

stiger kraftig torsdag, etter at verdens største gruveselskap BHP Billiton har kunngjort at det legger inn et bud på Hydros konkurrent Rio Tinto.

Følg Norsk Hydros

OSE

NHY

opptur på Børs24

Les også: Hydro mener kjøp blir for dyrt

- Sterk egentro

- Det at de største aktørene i metallbransjen er villig til å gjennomføre så store transaksjoner, tyder på sterk tro på egen bransje. Det gir et positivt signal om at bransjen selv har god tro på en økning i aluminiumsprisene, noe også Norsk Hydro profitterer på, sier analytiker Kjetil Bakken i Fondsfinans til E24.

Bakken tror bransjens selvtillit kan skyldes at Kina sannsynligvis vil begrense sin aluminiumsproduksjon fremover. Det vil gi høyere priser.

- Aluminium har i lengre tid vært relativt billig priset i forhold til andre metaller, mye fordi Kina har hatt en formidabel økning i aluminiumsproduksjonen på rundt 30 prosent årlig.

Les også: - Kan ikke verne seg mot dollarfall

Spiser energi

Aluminiumsproduksjon er imidlertid svært kraftkrevende, påpeker Bakken, og Kina har begynt å innse at den begrensede tilgangen på energi kanskje heller bør brukes andre steder.

- Kina har vært selvforsynte med aluminium, og har sågar eksportert metallet til tider. Med en potensiell redusert produksjon er det nå håp om at aluminiumsprisene vil stige, og det er nok i denne konteksten vi bør forstå bransjens tro på seg selv, forklarer Bakken.

Budet avvist

Rio Tinto har avvist budet fra BHP Billiton, og hevder det er langt lavere enn de reelle verdiene i selskapet. BHP erkjenner i en pressemelding at budet er avvist, men ønsker "å fortsette samtalene".

Rio Tinto har steget over 22 prosent torsdag og analytikerne vet samtidig å verdsette konkurrenten Norsk Hydro: Aksjen steg så mye som 5,7 prosent på nyheten.

Senere har en negativ markedsutvikling på Oslo Børs trukket Hydro nedover igjen, men aksjen er fortsatt opp over 3,5 prosent.

Les også: Milliardsmell i Qatar

Publisert:

Her kan du lese mer om