Konkurransetilsynet avviser Prosafe-fusjon

FLYTENDE HOTELL: Boligriggen Safe Scandinavia er en av riggene i flåten til Prosafe.

Prosafe
 • Ine Brunborg
Publisert:,

Konkurransetilsynet har besluttet å forby Prosafes oppkjøp av Floatel, ifølge en pressemelding. Fusjonen skulle skape verdens største boligriggselskap.

Årsaken er at en oppkjøpet ville, etter tilsynets mening, gitt økte priser for bedrifter som etterspør offshore innkvarteringstjenester.

– Konkurransetilsynet skal stanse oppkjøp som skader konkurransen. Vi frykter at kundene som etterspør innkvarteringstjenester på norsk sokkel ville hatt få eller ingen konkurrerende leverandører i fremtidige anbudskonkurranser dersom foretakssammenslutningen ble gjennomført, sier konkurransedirektør Lars Sørgard i meldingen.

Tilsynet trekker blant annet frem at Prosafe og Floatel er de eneste tilbyderne av moderne nedsenkbare boligplattformer på norsk sokkel, og at andre konkurrenter dermed ikke kan konkurrere om alle oppdrag.

– Prosafe og Floatel er de to største aktørene i et norsk marked med få aktører samlet sett. Konkurransetilsynet er av den oppfatning at partene i liten grad møter konkurranse fra andre aktører, sier Sørgard i meldingen.

Prosafe har foreslått tiltak som skal dempe de negative virkningene fusjonen har på konkurransen. Disse tiltakene har imidlertid konkurransetilsynet vurdert at ikke vil avhjelpe bekymringene deres, ifølge dagens melding.

Vurderer anke

Prosafe skriver i en separat melding at de vil gå nøye igjennom beslutningen fra tilsynet, og at de skal bestemme seg for hvorvidt de vil anke før fristen går ut om tre uker.

Prosafe meldte for første gang om fusjonen tidlig i juni. Selskapet viste da til oljeprisfallet i 2014 som motivasjon, og skrev at lavere aktivitet og høyere effektivitet gjorde konkurransen tøffere.

Fusjonen skulle skje ved at Prosafe kjøpte Floatel med betaling i nyutstedte Prosafe-aksjer, og Prosafes og Floatel ville etter kjøpet eie henholdsvis 55 og 45 prosent av selskapets egenkapital.

Les meldingen KonkurransetilsynetLes meldingen fra ProsafeKonkurransetilsynet varsler stans av Prosafe-fusjon Prosafe og Floatel vil slå sammen selskapene

Her kan du lese mer om

 1. Prosafe
 2. Fusjon
 3. Oppkjøp
 4. Norsk sokkel
 5. Konkurranse

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Forbyr Prosafes oppkjøp av Floatel

 2. Betalt innhold

  Varsler mulig stans av storfusjon

 3. Konkurransetilsynet varsler stans av Prosafe-fusjon

 4. Annonsørinnhold

 5. Prosafe vurderer å anke Konkurransetilsynets fusjonsnekt: – Ikke overrasket, men skuffet

 6. Betalt innhold

  Prosafe dropper sammenslåingen med Floatel