- Ideelt med mangel på arbeidskraft

Nå er det lettere for folk å unngå slitsomme og moralsk tvilsomme jobber, fastslår Christian Vennerød.

  • Jone Frafjord
Publisert:

- I et fritt marked er det ideelt med mangel på arbeidskraft, mener Christian Vennerød, mannen som står oppført som arbeidsfri redaktør i telefonkatalogen, og som skrev boken ”Arbeid mindre, lev mer” for et kvart århundre siden – og som fortsatt lå og sov da E24 ringte ham første gang halv tolv fredag formiddag.

- Høl i hue

Han mener det er ”helt høl i hue” av politikere å bruke penger på å skape arbeidsplasser når ledigheten er på 2,8 prosent.

- De fleste politikere tror vi lever i de harde 30-årene, og at det å få folk i arbeid er den eneste måten å sikre levebrødet til dem på. Men når det er mangel på arbeidskraft, er ikke behovet det samme.

Flere nyheter på E24.

Da synes Vennerød det heller gir mening å bruke energi på å få flere til å arbeide.

- Men det er nødvendig å skille mye mer mellom ulike jobber. Veldig mye arbeid er mer hobby enn slit. Jeg vil ikke hindre noen i å bli profesjonell fotballspiller, hvis man synes det er det morsomste, men å bruke penger på å skape arbeidsplasser innen hermetikkindustrien eller fiskesløying eller forurensende industri er meningsløst, sier han.

Ikke bare innsatsfaktor

- Nå sitter jeg i panelet i ”Skaperen”. Det er det et vesentlig poeng at andre synes produktene skal være morsomme, og at de skal være morsomme å jobbe med.

- Noen jobber er slitsomme, som fiskesløying eller i forurensende industri, men gir likevel produkter folk synes er morsomme?

- Det er tross alt livet til folk vi snakker om, ikke bare en innsatsfaktor i produksjonen. Nå må vi ikke bare være fokuserte på produksjonssiden, sier Vennerød.

- Dette er en veldig god anledning til å se på hva vi gir i subsidier. I et fritt marked er det ideelt med mangel på arbeidskraft. Folk trenger ikke la seg bestikke for å ta jobber der de må slite eller som er moralsk tvilsomme, som i forurensende virksomhet, påpeker han.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. - Vi har hatt en oppblomstring av statssubsidiert hobbyarbeid

  2. - Bra at folk får sparken

  3. - Nasjonalisering er det beste som kan skje

  4. Vil åpne for friarbeidsinnvandring

  5. Betalt innhold

    Fremtidens grønne næringsliv må skapes nå