Solberg advarer mot økte forskjeller

For stor ulikhet er skadelig for det norske samfunnet, mener statsminister Erna Solberg (H). Forskjeller svekker vekst og velferd, og der er ikke USA et forbilde, fastslår hun. 

MANGE SAKER: Flere kvinner i jobb, kamp mot svart arbeid, utdanning og et velfungerende skatte- og velferdssystem er nøklene til å jevne ut ulikhet, mener statsminister Erna Solberg (H). Hun talte søndag til Høyres felleskonferanse på Sundvolden Hotel.

Terje Bendiksby NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:

«Urovekkende» er ordene statsministeren bruker om utviklingen i USA når det kommer til økonomiske forskjeller.

– Flere av oss har alltid sett på USA som et fantastisk land. En av verdens mest dynamiske økonomier som skaper arbeidsplasser, kultur. Et land som er tidlig ute med nye trender, sa Solberg på Høyres felleskonferanse på Sundvolden Hotel søndag.

Men lønnsforskjellene i USA må Norge unngå, mener hun. I 1965 tjente toppledere 20 ganger mer enn en vanlig ansatt, mens gapet i 2014 var økt til 303 ganger mer, påpekte Solberg.

– Ingen, heller ingen ledere, er så viktige at noen få ukers innsats er mer verdt enn hva en sykepleier eller en lærer kan tjene i løpet av et helt arbeidsliv, sa hun.

Innvandring

En NAV-rapport fra 2014 viser at de økonomiske forskjellene i Norge er økende. Mye av økningen skyldes innvandring og frafall i skolen.

Det store antallet mennesker som nå søker beskyttelse i Norge, kommer til å være en utfordring, vedgår hun.

– Det tar tid å lære norsk og skaffe seg kompetanse. Det som er viktig, er å sikre at barna deres får samme muligheter. Det er viktig at vi løfter dem opp. Men de første årene kommer statistikken til å peke feil vei, sier Solberg til NTB.

– Når vi nå skal møte en større andel asylsøkere som har opphold i Norge, er det viktig at like muligheter for alle gjennomsyrer vår integreringspolitikk. Vi vet at avmaktsfølelse også kan bidra til mer ekstremisme, sa hun i talen.

Formuesskatt

Solberg er ikke enig i at Høyre har vært for lite opptatt av å snakke om ulikhet tidligere.

– I den verdenen vi er i nå, må vi omstille oss mer. Vi har snakket om ulikhet på en annen måte. Noen bruker bare å snakke om økonomisk ulikhet i form av skatter og lønnsnivåer. Vi er mest opptatt av ulikheten mellom de som står inne i arbeidslivet, og de som står utenfor, sier hun.

Høyre er av opposisjonen blitt beskyldt for å øke ulikheten i Norge på grunn av flere runder med kutt i formuesskatten. Solberg mener diskusjonen om formuesskatten er en avsporing av en langt viktigere debatt.

– Det er ikke der de store kildene til ulikhet i vårt samfunn ligger. For å bekjempe ulikhet er det viktig at det skapes arbeidsplasser. Da må det lønne seg å investere i norske arbeidsplasser, sa hun.

Det betyr for eksempel mye mer at Norge har gratis utdanning, mener hun.

– Det er viktig at vi flytter debatten om ulikhet fra små skattemessige endringer til det som faktisk bidrar til sosial mobilitet.

Lykkes

Flere kvinner i jobb, kamp mot svart arbeid, utdanning og et velfungerende skatte- og velferdssystem er nøklene til å jevne ut ulikhet, mener statsministeren.

Men mindre forskjeller betyr ikke at det ikke skal være lov å lykkes, understreker Solberg.

– Samfunnet vårt blir sterkere av innovasjon, nyskaping, og på veien kan det hende noen tjener noen penger, det er ikke skam, det er dynamikken i vårt samfunn. Men vi vet at altfor store forskjeller vil være skadelig for samfunnet.

Les også

Siv Jensen inviterer ungdommen til Uber-prat

Les også

Nedgang for Frp på ny måling

Les også

Erna er oljepris-optimist

Publisert:

Flere artikler

  1. Solberg: Formuesskatten vil være med oss lenge

  2. Kaski er sikker at på «fattige» rikinger pynter på Sanner skattekutt

  3. Betalt innhold

    Erna Solberg: Vi må være ærlige. Høyre vil ikke fjerne hele formuesskatten.

  4. Sanner avviser kritikken: Statsbudsjettet fører ikke til økt ulikhet

  5. Regjeringen har lagt fram Jeløya-plattformen