Stopper gresk kriselån etter uenighet om tvangssalg

Finansministrene i eurosonen holder tilbake kriselån, men åpner for bankhjelp til Hellas.

SA FORELØPIG NEI: Den nederlandske finansminsiteren Jeroen Dijsselbloem, som leder gruppen av eurosonens finansministre, ankommer mandagens finansministermøte i Brüssel.

Yves Herman
  • Johann D. Sundberg
Publisert: Publisert:

Finansministrene i eurosonen besluttet mandag at de ikke vil godkjenne utbetaling av nye to milliarder euro av kriselånene til Hellas.

Det var ventet ettersom Hellas og representanter for kreditorene ikke var blitt enige om alle reformene som kreditorene har stilt som krav.

Imidlertid åpnet finansministrene for å lette på noen av kravene som må oppfylles for at eurosonens krisefond ESM kan stille 10 milliarder euro til rådighet for en rekapitalisering av greske banker, skriver den greske avisen Kathimerini.

Uenighet om tvangssalg

Det ble allerede i helgen klart at den greske regjeringen ikke hadde kommet til den enigheten som var nødvendig for at utbetalingen av nye to milliarder euro av lånepakken på i alt 86 milliarder skulle bli godkjent.

Les også

Banktest kan spare grekerne for 140 milliarder i gjeld

Det er særlig uenigheten om reglene for bankenes adgang til å tvangsselge boliger som er stilt i pant for misligholdte boliglån som gjør at Hellas foreløpig ikke får utbetalt de neste to milliarder euroene.

– Nytt gresk forslag

Derfor foreslo den greske regjeringen i utgangspunktet at kreditorene skulle gå med på et regelverk som i praksis ville beskytte 99 av boligene med pantelån.

Ifølge Kathimerinis kilder har imidlertid regjeringen lagt et nytt forslag på bordet som «kun» skjermer 56 prosent av boligene.

GLADDAGER: Hvetebrødsdagene etter valgseieren i september er over for Syriza-leder Alexis Tsipras.

Aris Messinis
Les også

Regler for tvangssalg hindrer nye Hellas-lån

Regelverket for bankenes mulighet til å tvangsselge eiendom har vært en langsiktig kilde til konflikt mellom myndighetene i Hellas og landets långivere.

Den tidligere lovgivningen beskyttet boliger verdt 200.000 euro og mindre, hvis de var eid av låntagere, avhengig av familiestatus og størrelse, med inntekter under 35.000 euro i året.

Den første Syriza-ledede regjeringen arbeidet i vår med en endring i lovverket som beskyttet boliger som var eide av husstander med en inntekt på opp til 50.000 euro i årsinntekt.

Les også

Nå har Hellas vedtatt norsk pensjonsalder

– Fører til «strategisk mislighold»

Kritikerne av dette systemet mener det bidrar til det mange omtaler som «strategisk mislighold» av boliglån. Nemlig at boliglåntagere rett og slett slutter å betjene lånene sine, fordi det ikke får noen konsekvenser.

Derfor skal det være et utbredt fenomen i Hellas at mange i middelklassen misligholder boliglånet, selv om de samtidig har penger i banken.

Dette bidrar til å øke tapene i bankene, noe som i Hellas bidrar til en økt regning for staten i tillegg til at bankene ikke oppfyller rollen som långiver til ny økonomisk virksomhet.

Les også

Denne krisen gjør at Hellas er samtaletema blant makteliten i Europa

– Vil stramme inn skattebetaling

Et annet punkt som det fortsatt ikke er enighet om, er kreditorenes krav om at ordningen som gjør at grekere kan betale skattegjeld i 100 avdrag, blir strammet inn slik at hele skattegjelden forfaller til betaling om skattebetaleren er for sen med et avdrag.

Den greske regjeringen har også foreslått å innføre en skatt på fem prosent på spill for å motvirke inntektstapet som oppstår fordi regjeringen ikke vil innføre høy moms på privat utdanning.

Parallelt med forhandlingene om å få utbetalt to milliarder euro av kriselånene, arbeider regjeringen med en reformplan for å utløse nye en milliard euro i lån fra eurosonens krisefond.

Reformpakken er ikke klar, men ifølge Kathimerini vil den trolig inneholde høyere skatt for bønder, mer regulering av bankene, en gjennomgang av pensjonssystemet og opprettelsen av et nytt privatiseringsfond.

Les også

Slik har Hellas brukt milliardene de har fått i kriselån

Les også

Disse to leder land som kan tape over 1.400 milliarder kroner på gresk fallitt

Les også

Enighet om Hellas' nye lånepakke

Publisert:

Flere artikler

  1. – Hellas og långiverne enige på flere områder

  2. Regler for tvangssalg hindrer nye Hellas-lån

  3. Faren for varm Hellas-sommer har blusset opp

  4. Annonsørinnhold

  5. Gresk sentralbanksjef foreslår lettelser i kapitalkontrollen

  6. Nå krangler Hellas med kreditorene igjen