Brende om Davos: - Ikke en rikmannsklubb

Alpebyen Davos settes igjen på hodet når politikere og næringslivstopper skal på Verdens økonomiske forum denne uken. For Børge Brende blir det gjensyn med gamle tufter.

- UNIK MULIGHET: Utenriksminister Børge Brende (t.v) er til stede i Davos, her sammen med grunnlegger og leder Klaus Schwab av World Economic Forum. Brende kaller begivenheten «en unik mulighet». Illustrasjonsfoto fra 2012.
Publisert: Publisert:

Det er ellers skisport det dreier seg om på denne tiden av året, men fra onsdag til lørdag inntar de rike og mektige Davos i Sveits for å diskutere toppolitikk og storfinans.

Onde tunger har kalt den årlige seansen en blanding av pomp og platthet, men Børge Brende (H) avviser anklagene om at Davos-møtet bare er en rikmannsklubb.

– Jeg har aldri sett på det som det. Verdens økonomiske forum er stedet for å skape viktige partnerskap mellom næringsliv, det sivile samfunn og myndigheter, sier Brende til NTB.

– Det er en unik mulighet, mener han.

Les også

Her samles verdenseliten

Brende deltar denne gang i Davos som utenriksminister etter å ha vært administrerende direktør i Verdens økonomiske forum i to år.

– Jeg vet i hvert fall hvordan jeg finner fram i den labyrinten som Davos blir under forumet, sier han om returen til gamle tufter.

Der kommer han til å møte Espen Barth Eide, som har gått motsatt vei: fra utenriksminister til WEF-direktør.

Vrimling

Davos-møtet går av stabelen for 44. gang, og som vanlig er det tunge navn blant de 2.500 deltakerne. Enda viktigere enn de mange paneldebattene og seminarene er kanskje hvilke kontakter man klarer å knytte.

I korridorene på det strengt bevoktede konferansesenteret kan statsminister Erna Solberg (H) i år blant annet møte på statsministerkollegene David Cameron og Shinzo Abe og presidentene Shimon Peres og Dilma Rousseff fra en lang politikerliste.

I kafeteriaene kan rundt 1.500 av verdens fremste næringslivsledere vrimle med kjendiser som Matt Damon og Bono og kongelige som det norske kronprinsparet og Jordans dronning Rania.

Økonomi og konflikt

Fra organisasjonslivet stiller det også en rekke deltakere som FNs Ban Ki-moon og Christine Lagarde fra Det internasjonale pengefondet, og flere sentralbanksjefer står også på deltakerlisten.

– Ikke noe annet sted i verden samles så mange aktører om vår globale fremtid, mener WEF-sjef Klaus Schwab.

Økonomisk utvikling, ny vekst, fremvoksende økonomier og bedre globalt handelssamarbeid er igjen viktige temaer. Men også krig og konflikt har satt sitt klare preg på årets samling.

Flere av de politiske deltakerne kommer rett fra Montreux, der de dagen før Davos-start skal prøve å bidra til en fredsprosess for borgerkrigsherjede Syria. Børge Brende skal være ordstyrer i ett av møtene om regionen etter først å ha deltatt i Montreux.

Advarer mot inntektsforskjeller

I en rapport WEF har gitt ut i forkant av toppmøtet rangeres gapet mellom fattige og rike som den mest sannsynlige trusselen mot verden de kommende ti årene. Den potensielt mest skadelige trusselen mener WEF er nye finanskriser.

Organisasjonen advarer også om yngre generasjoner som de mener vokser opp uten jobb eller kompetanse tilpasset verden de skal ut i.

- Vantrivsel kan føre til oppløsning av samfunn, især dersom unge mennesker føler at de ikke har noen fremtid, sier Jennifer Blanke, WEFs sjefsøkonom, til Reuters.

Iran på plass

Irans president Hassan Rouhani kommer ellers til å få mye av oppmerksomheten. Rouhani tar turen til Sveits på jakt etter investeringer i en sanksjonsrammet iransk økonomi, men han skal også tale.

Uttalelsene hans kommer til å bli saumfart for signaler om forholdet til Vesten.

– Og i en usannsynlig sammenstilling som kun Davos-planen kan gi, taler Benjamin Netanyahu, statsminister i erkefienden Israel, samme dag, bemerker nyhetsbyrået AFP.

Les også:

Davos-møtet får nye spillereInternasjonalt kjent professor kaller økonomer verdiløseKinas ambassadør i Oslo antyder normalisering

Publisert: