Moody's svinger øksen

Kredittvurderingbyråets tilbaketog rammer også norske banker.

Scanpix/Per Svein Reed
 • Jone Frafjord
Publisert:,

Kredittvurderingen av banker som Sparebanken Vest og Sparebanken Øst senkes to hakk etter at Moody's er presset til å skjerpe synet på flere titalls banker.

Flere nyheter på E24.

Byrået foretok en omlegging av sine kredittvurderinger - anslag for hvor sannsynlig det er at låntageren går konkurs - for halvannen måned siden. I mange land vil staten tre støttende til i finansielle kriser, argumenterte Moody's; derfor var det riktig å heve kredittvurderingen på 150 banker.

Resultatet ble at de tre største islandske bankene - Glitnir, Kaupthing og Landsbanki, kjent for sine ekspansive fremstøt - plutselig fremsto med Aaa-vurdering, på nivå med Exxon Mobile eller den amerikanske og den norske stat.

I markedet ble dette sett på som latterlig, og Moody's foretar nå et delvis tilbaketog. Kredittvurderingen på 44 banker er redusert, deriblant flere norske og nordiske (se tabell).

- Det er et skritt i riktig retning. Men det kommer til å ta litt tid før Moody's troverdighet i bankvurderinger er fullt ut gjenopprettet, sier analytiker Tom Jenkins ved Royal Bank of Scotland til Bloomberg.

Her kan du lese mer om

 1. DNB
 2. SpareBank 1 SMN
 3. Sparebanken Øst
 4. SpareBank 1 SR-Bank
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. - Uten plan for milliardene

 2. Meglergiganten sliter

 3. DnB Nor under press

 4. Annonsørinnhold

 5. Nordea tror ikke på oppkjøpsbølge

 6. Føler seg ikke hjemme i Sverige